Oracle: BI is de basis van bedrijfssoftware

Bi is de basis van moderne bedrijfssoftware stelt Oracle. Het bedrijf doelt op de ontwikkeling dat business intelligence een steeds belangrijker deel uitmaakt van bedrijfssoftware. De software die aanvankelijk ontstond voor statistiek en analyse in de academische wereld transformeerde van 'aanhangsel' van bedrijfssoftware (een erp-pakket met als toevoeging bi-mogelijkheden) naar de kern van het bedrijfssysteem. Computable zet die ontwikkeling samen met bi-goeroe Frank Buytendijk op een rijtje.

'Moderne bedrijfssystemen beginnen met een dashboard. Een werknemer ziet meteen zijn werkvoorraad die hij heeft'. Aan het woord is Frank Buytendijk, vice president en fellow, enterprise performance management bij Oracle. De situatie die Buytendijk schetst is totaal verschillend van de situatie waarbij het bedrijfssysteem puur is ontwikkeld voor de administratie van gegevens en waarin bedrijfsinformatie passief  wordt opgeslagen.

Business intelligence heeft zich van een apart vakgebied, statistiek en analyse, met name in de academische wereld, ontwikkelt tot software die als een laag bovenop bedrijfssystemen draaide. De volgende stap die plaatsvindt is dat bi integraal onderdeel uitmaakt van bedrijfssoftware.

Volgens Buytendijk is de volgende stap dat bi de logica van bedrijfsapplicaties gaat aansturen. Regels (business rules) liggen niet langer vast maar bewegen mee op basis van analyse van de bedrijfsinformatie.

Klanten

Daarnaast is bi steeds meer ingebakken in bedrijfssystemen doordat het gebruik ervan steeds lager in de organisatie is komen te liggen. Aanvanelijk werd bi vooral gebruikt door het management. Nu hebben medewerkers ook steeds vaker zicht op die informatie.

Volgens Buytendijk is een volgende stap dat bedrijfsinformatie meer met klanten wordt gedeeld. Analyse van de bedrijfsgegevens wordt bijvoorbeeld ingezet om klantpatronen vast te leggen en die informatie kan dan gebruikt worden om klanten het beste aanbod te bieden. Daarmee komt steeds meer informatie die eerst verscholen lag in de bedrijfssystemen buiten de muren van het bedrijf.

Bi van levensbelang

Verder valt het Buytendijk op dat de business case voor bi de afgelopen jaren erg 'dun' is geweest. 'Er is altijd gehamerd op beter te nemen beslissingen met bi.' Maar volgens de bi-goeroe is het aansturen van het bedrijf aan de hand betrouwbare, actuele gegevens en relevante analyses van levensbelang voor bedrijven in economisch zware tijden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-24T09:30:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.