ERP-leveranciers koersen af op verhuur van software via Internet

Peoplesoft brengt ASP-activiteiten onder in nieuwe divisie

Dit artikel delen:

De grote leveranciers van erp-software leggen het accent op het verhuren van hun software via Internet. Op basis van het asp-model (Application Service Provider) kunnen gebruikers software downloaden op het moment dat ze de applicatie nodig hebben. Begin dit jaar maakte JD Edwards zijn strategie bekend. Op Cebit ontvouwde SAP zijn plannen, en vorige week opende Peoplesoft een aparte asp-divisie.

Nu steeds meer bedrijven actief worden in de elektronische handel zoeken ze de steun van erp-leveranciers voor het beheer van de logistieke keten. Die leveranciers spelen daar gretig op in, want de erp-markt staat onder druk omdat het nuttig effect omstreden is. Het voordeel van het asp-model is dat de gebruiker veel goedkoper uit kan zijn, omdat hij alleen bij werkelijk gebruik van de applicatie betaalt. Bovendien heeft hij geen last van de traditioneel lange implementatietijd van een volledig erp-systeem.
Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Ovum blijkt dat IT-managers de voordelen van het asp-model duidelijk inzien. Alle 53 ondervraagde bedrijven zijn geïnteresseerd in de producten van een dienstverlener die software verhuurt via Internet. Ovum voorspelt dat de asp-markt groeit tot 136 miljard dollar in 2006.

Voorloper

JD Edwards komt de eer toe als één van de eerste erp-leveranciers met het asp-model te gaan werken. Zo stelt Lance Travis, analist van de onderzoekgroep AMR. In januari kwam JD Edwards met een volledig uitgewerkte strategie voor het leveren van software via dit model.
Travis wijst erop dat gebruikers die volgens het asp-model met erp-systemen gaan werken hoge eisen aan hun leveranciers moeten stellen. "Ze moeten weten hoe de erp-leveranciers de beveiliging van Internet hebben geregeld en de verbinding met het datacentrum. Gebruikers moeten beseffen dat de meeste erp-leveranciers diverse delen van het asp-model zullen moeten uitbesteden, zoals de ondersteuning van het datacentrum."
Doug Massingill, ceo van JD Edwards, stelde bij de introductie van de asp-strategie dat het moeilijk is om te voorspellen hoe groot de omzet via het model zal worden, omdat de markt zo snel verandert. Maar hij sloot niet uit dat over een paar jaar de helft van de omzet via asp wordt gegenereerd. Door de overname van supply chain management leverancier Numetrix en de samenwerking met partners als Ariba heeft JD Edwards een sterke positie. Deze erp-leverancier heeft ook de beste architectuur, zo stelt Travis. Maar een gebruiker kiest niet voor een bepaalde leverancier alleen omdat deze de beste architectuur heeft.

Gijzelaars

Vorige week maakte Peoplesoft bekend dat het zijn asp-activiteiten onderbrengt in een aparte divisie. Deze aankondiging volgt op die van SAP, eerder deze maand, dat het een apart asp-bedrijf start. De nieuwe Peoplesoft-divisie wordt geleid door Deepak Gupta, afkomstig van Oracle. Voor zijn contracten hanteert de divisie een periode van anderhalf jaar, terwijl de meeste concurrenten met contracten van drie jaar werken.
Gupta licht die korte contractperiode toe: "Wij willen klanten, geen gijzelaars. Als klanten na anderhalf jaar niet tevreden zijn dan moeten ze van ons af kunnen. Wij willen natuurlijk graag dat ze bij ons blijven maar het contract moet niet neerkomen op een soort gijzeling. De asp-diensten van Peoplesoft omvatten nu al de pakketten voor human resource management (hrm), financieel management, inkoop en elektronische handel. In de tweede helft van dit jaar komen daar bij software voor klantbeheer, business intelligence software en diverse verticale applicaties voor de overheid en hoger onderwijs. Voor het ondersteunen van de infrastructuur van het asp-model werkt Peoplesoft onder andere samen met Cisco, Sun en MCI Worldcom. Service partners zijn onder andere Arthur Andersen, Deloitte Consulting IBM Global Services en Kpmg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-17T00:00:00.000Z Wim Amerongen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.