India: een ontwikkelingsland bij uitstek

Europa ligt achter in uitbesteding op Verenigde Staten

Nederlandse bedrijven zijn huiverig om werk naar India uit te besteden. Ten onrechte vindt drs. Paul Tjia, consultant van GPI Consultancy. Zijn bedrijf is een samenwerking aangegaan met 3SE met het doel meer bekendheid te geven aan de mogelijkheden om in India software te laten ontwikkelen.

Het is al jaren bekend dat India veel hoog opgeleide automatiseerders heeft. Amerikaanse ondernemingen besteden dan ook veel werk uit. Europese bedrijven zijn daarin veel gereserveerder. Angst voor de cultuurverschillen en communicatieproblemen zijn daarvoor belangrijke redenen.
"De afgelopen tijd is de belangstelling van het Nederlandse bedrijfsleven voor India wel gestegen. Onder meer het stijgende personeelstekort hier speelt daarin een rol", zegt Paul Tjia van GPI Consultancy. Het bureau is gespecialiseerd in 'offshore development', het uitbesteden van softwareontwikkeling naar lage-lonen landen.

Programmeerwerk

Ongeveer honderd Nederlandse bedrijven zijn nu actief in India. Daaronder bevinden zich Roccade, ABN Amro, Rabo, KLM, Martin Air, KPN, Baan, Philips, Origin en Nationale Nederlanden. Veelal gaat het om programmeerwerk voor Jaar 2000-aanpassingen. Maar ontwikkeling van applicaties op basis van C++ en Java volgen in rap tempo.
"Vaak wordt werk op projectbasis uitbesteed. In een aantal gevallen vormen ondernemingen joint ventures met Indiase softwarebedrijven. Dat is een proces van vallen en opstaan. KPN Telecom heeft vorig jaar een joint venture beëindigd. Het leverde geen meerwaarde op. Er zijn ook bedrijven die een dochteronderneming beginnen. Baan en Origin zijn daarmee bijvoorbeeld zeer succesvol", weet Tjia.

Europese Commissie

In 1994 werd op hoog bestuurlijk niveau de organisatie 3SE opgericht. Dat gebeurde op initiatief van de Europese Commissie en de Indiase overheid met als doel de IT-samenwerking tussen Europa en India te vergroten. Tot nu toe was 3SE voornamelijk lokaal actief in Bangalore, het Silicon Valley van India.
Daar ondersteunde ze Europese bedrijven bij hun zoektocht naar geschikte partners. 3SE breidt nu haar activiteiten naar Europa uit. Er is een vestiging in Brussel geopend en er wordt in andere landen gezocht naar partners. Inmiddels wordt er samengewerkt met bureaus in Zweden, Italië, Engeland. In Nederland werkt het bureau samen met GPI Consultancy uit Rotterdam.
3SE en GPI bieden Nederlandse bedrijven die software in India willen laten maken, diensten aan op het gebied van partnerselectie en projectbegeleiding. "Er zijn drie grote centra in India waar de IT-bedrijven zich concentreren: Bombay, Bangalore en Haidrabad. Daar bevinden zich vele honderden softwarebedrijven. India is overigens ook interessant als IT-afzetmarkt. 3SE assisteert Nederlandse softwarebedrijven ook bij het zoeken naar geschikte distributeurs", aldus Tjia.

Loonstijging

De lonen in India zijn de afgelopen jaren gestegen ten opzichte van andere lage-lonen landen. Vooral in China wordt tegen extreem lage lonen gewerkt. Hetzelfde geldt voor een land als Vietnam.
"Maar in die landen kun je eigenlijk alleen voor het 'recht-toe-recht-aan-werk' terecht. De Engelse taal vormt er bijvoorbeeld een probleem. Dat in tegenstelling tot India, waar het de moedertaal is voor automatiseerders. India is een land bij uitstek om meer gecompliceerde software te laten ontwikkelen", zegt Tjia die in mei volgend jaar een reis naar India organiseert om geïnteresseerde Nederlandse bedrijven met de Indiase IT-industrie kennis te laten maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat een vreemde kop voor dit artikel. Is het niet een beetje achterhaald om India op IT gebied een ontwikkelingsland te noemen? Uitbesteding vind al op zeer grote schaal plaats. Lopen we niet een beetje achter de feiten aan als we Nederlandse bedrijven anno 2008 met de Indiase IT sector kennis moeten laten maken?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-05T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.