Sun snijdt toch

Serverproducent zwicht voor beurspressie

Sun Microsystems voert nog een ontslagronde door, ondanks eerdere toezeggingen van de directie. Het betreft ditmaal 11 procent van het personeelsbestand, ofwel 4400 mensen.

Pijn voelen
Scott McNealy, president van Sun Microsystems, verklaarde op de bedrijfsbrede conferentie in San Francisco vorige maand nog dat zijn onderneming de huidige malaise zou uitzitten. "Onze aandelenkoers heeft harde klappen gehad en, beste aandeelhouders, ik voel jullie pijn." De topman van het eigengereide bedrijf verklaarde echter dat dit noodzakelijk was.
 
De beurskoers van de serverproducent steeg 10 procent direct na deze bekendmaking. De nieuwe ontslagen moeten de kosten van het lopende boekjaar. De financiële resultaten van het afgelopen eerste kwartaal vielen namelijk tegen. Het verlies daalde van 180 miljoen dollar vorig jaar naar 111 miljoen nu. De omzet daalde echter ook: van 2,9 miljard naar 2,7 miljard.
Analisten van zakenbank Merrill Lynch hadden vorige week al ontslagen voorspeld, maar spraken van eenvijfde van het personeelsbestand. Analist Steve Mulinovich vergelijkt Sun met Apple: geweldige technologie, maar irrelevant in de markt.
De voorspelling van ontslagen bij Sun blijkt dus waar, ondanks de ontkenning van woordvoerders vorige week. Verder doen berichten de ronde dat Sun weer een onbetaald verlof wil opleggen aan de werknemers. Dit deed het voor vier dagen in juli vorig jaar bij zijn fabrieken.
Bij de vorige ontslagronde, september 2001, ging 9 procent van het personeel eruit. Dat betrof 3900 mensen die vooral in de Amerikaanse organisatie werkzaam waren. In Nederland vielen honderd ontslagen, zo bleek in januari dit jaar. De Nederlandse gevolgen van de nieuwe reorganisatie zijn nog onbekend.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-25T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.