Automatisering vraagt duidelijker beroepsprofiel

Vakbond buigt zich over profielen automatiseerders

De ICT-sector heeft behoefte aan heldere beroepsprofielen. FNV Bondgenoten ondersteunt daarom van harte het initiatief van een aantal organisaties om te komen tot een raamwerk voor het maken van deze profielen. Dit bleek vorige week op het seminar 'Wil de echte IT'er opstaan', dat de vakbond organiseerde.

Volgende maand komt een speciale projectgroep met een aantal aanbevelingen. De bedoeling is om alle bestaande modellen te verzamelen waarin beroeps- en functieprofielen zijn opgenomen. Deze moeten de basis gaan vormen voor een standaard raamwerk voor beroepsprofielen. De projectgroep is in het leven geroepen door een zevental organisaties, waaronder de koepel van de beroepsorganisaties Spits.

Actiepuntenlijst

Het formuleren van beroepsprofielen is onlangs toegevoegd als extra aandachtspunt op de lijst van de Taskforce ICT, die onder leiding stond van Ton Risseeuw. Er zijn, vertelt FNV-bestuurder Ans van Uffelen, veel profielen en functiebeschrijvingen. Het ontbreekt volgens haar echter aan een standaard waar werkgevers, werknemers en onderwijsinstituten zich aan kunnen meten. De vakorganisatie ondersteunt het initiatief van de projectgroep dan ook van harte.
De bond wilde met het seminar een platform creëren om te discussiëren over het totstandkomen van de profielen. De werknemersorganisatie wil dat de eisen voor beroepen of opleidingen binnen het tot stand te komen raamwerk kunnen veranderen. "De ontwikkelingen gaan immers verschrikkelijk snel. Elke twee jaar zou daarom het raamwerk geëvalueerd en geactualiseerd moeten worden", aldus Van Uffelen.
De discussie ging uiteraard ook over het tekort aan werkkrachten waarmee de branche te kampen heeft. Het imago is een belangrijke reden voor het huidige tekort aan informatici, daar bleken de panelleden het over eens te zijn. Het beroep van informaticus is van meet af aan sterk in de technische en wiskundige hoek gezet. Daardoor staat het vak bekend als moeilijk.
Het vermeende wiskundige karakter heeft er bovendien voor gezorgd dat het geen aantrekkelijk beroep voor vrouwen is. Van Uffelen: "Voor veel functies in de ICT hoef je geen wiskundige achtergrond te hebben. Je ziet dat aan de opkomst van het vak bestuurlijke informatiekunde, dat zich als tegenhanger opwerpt van de wiskundige informatica." De vakbond wil de discussie over de tegenstellingen tussen wiskundige en bestuurlijke informatici laten rusten. "We moeten ons op het vak in zijn geheel te richten."

Doorbraak

Eén van de conclusies van het seminar is dat er de laatste jaren te weinig aandacht werd geschonken aan het opleiden van automatiseerders op MBO-niveau. In zowel het samenstellen van de beroepsprofielen als in het opleidingstraject zou daarnaar nadrukkelijk gekeken moeten worden. "Je ziet dat menige werkgever een hogere vooropleiding vraagt dan nodig is voor veel ICT-functies. Dat komt onder meer omdat er weinig MBO-opleidingen zijn", zegt Van Uffelen. Ze meent dat de discrepantie de oorzaak is van het hoge personeelsverloop bij een aantal ICT-bedrijven.
Inmiddels is er op het MBO-niveau sprake van een doorbraak. De betrokken partijen zijn met elkaar in gesprek om snel tot een afstemming van de opleidingen en beroepsdefinities te komen. Deze moeten dan nog wel in het algemene raamwerk worden geïntegreerd. "Het is een vreemde situatie", aldus Van Uffelen. Automatiseerders zijn volgens haar over het algemeen heel goed in het structureren van informatie. "Ze zijn er in al die jaren alleen niet in geslaagd hun beroep te structureren."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-20T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.