Personeel Roccade Civility des duivels over verhuizing

Het personeel van Roccade Civility in Amersfoort heeft de directie een brandbrief gestuurd over de op handen zijnde verhuizing naar Eindhoven. Het overgrote deel wil niet overgaan en maakt zich zorgen over de continuïteit van de dienstverlening. Een herziening van het besluit zit er echter niet in, zo meldt de woordvoerder van Pink Roccade.

Roccade Civility is in 1996 ontstaan uit een fusie van vier bedrijfsonderdelen van de toen nog geheten Roccade Informatica Groep: het Amsterdamse Gcei, GRC Rotterdam, L+T Informatica te Eindhoven en Raet Decentrale Overheid te Amersfoort. De werkmaatschappij bedient gemeenten, provincies en waterschappen met ICT-oplossingen. De vestiging in Amersfoort heet tegenwoordig Roccade Civility Standaard Producten en levert Unix-applicaties (bevolkingsadministratie, uitkeringssystemen) aan Nederlandse gemeenten. De directie van Civility heeft uit efficiency-overwegingen besloten om de vestiging op 1 januari 2001 samen te voegen met die in Eindhoven, waar ook veel Unix-kennis aanwezig is.
Volgens een anonieme bron binnen het Amersfoortse kantoor heeft de directie het personeel op een arrogante wijze medegedeeld dat de vestiging op 1 januari toch gesloten gaat worden. De medewerkers moeten in Eindhoven aan de slag en de directie heeft ze verzocht om naar de lichtstad te verhuizen. De meesten van hen wonen echter in het noorden van het land of zijn in het verleden op verzoek naar Amersfoort verhuisd. Ze voelen er weinig voor om naar het zuiden des lands af te reizen. De opstellers van de brandbrief melden dat "zoals het er nu naar uitziet, het merendeel van de in Amersfoort werkzame personen niet de definitieve overstap naar Eindhoven zal maken." Daardoor komt in hun ogen de kwaliteit van de dienstverlening, de installatie van nieuwe softwareversies en de planning van de europrojecten voor gemeenten in gevaar. Het liefst zien ze dan ook dat het voorgenomen besluit tot verhuizing wordt teruggedraaid.
Paul Kwakkenbos, de woordvoerder van Pink Roccade, meldt dat dit niet zal gebeuren. Hij verwacht niet dat de dienstverlening aan klanten in gevaar komt, omdat in Eindhoven voldoende, vergelijkbare Unix-kennis aanwezig is om pakketten te ondersteunen. Hij kan zich voorstellen dat mensen moeite hebben met verhuizen, maar heeft toch de indruk dat het management van Roccade Civility de zaak zorgvuldig aanpakt. "Er is uitvoerig overleg gevoerd met de Ondernemingsraad van Roccade Civility. Ik denk dat de meeste Civilianen wel zullen overstappen."

Solo-actie

De actie van de circa vijftig medewerkers staat echter op zichzelf. Zowel de Ondernemingsraad (OR) als de vakbonden hebben geen problemen met de voorgestelde verhuizing. De OR heeft inmiddels de adviesaanvraag en het pakket van regelingen goedgekeurd en laat bij monde van de voorzitter Arnoud Quanjer weten dat het - naast het ingezette begeleidingstraject - geen verdere acties zal ondernemen. Jan-Paul Veenhuizen, bestuurder bij FNV Bondgenoten, kan zich goed voorstellen dat de voorgestelde verhuisplannen emoties losmaken. "Maar mijn indruk is wel dat de directie de plannen zorgvuldig heeft uitgewerkt. Het enige minpunt is de overgangsperiode, waarin alle medewerkers - ook diegenen die uiteindelijk niet willen verhuizen - iedere werkdag op en neer naar Eindhoven moeten reizen. Daar hebben werknemers terecht geen zin in." Veenhuizen wijst erop dat de verhuizing op basis van vrijwilligheid is. "Voor de medewerkers die niet willen overstappen, worden vervangende functies binnen Civility of andere werkmaatschappijen gezocht. Pink Roccade beschikt over genoeg andere vestigingen in het midden en het noorden van Nederland. Lukt dit echter niet, dan treedt een outplacement-regeling in werking."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-13T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.