Wachten op de cao

De automatiseringsbranche zou inmiddels een branche zijn als alle andere. Kenmerken daarvan zijn: een volwassen zakelijke relatie tussen leveranciers en afnemers en fatsoenlijk geregelde collectieve arbeidsvoorwaarden. Geen gekkigheid, geen cowboy-gedrag, nee een gewone lease-auto en een keurig pensioen in het vooruitzicht gesteld. Eerst constateerden de mondige gebruikers dat toen het economische tij tussen 1993 en 1994 even tegen zat en veel IT-bedrijven met de rug tegen de muur stonden.

Al snel riepen de vakbonden hetzelfde en gingen de wervingscampagnes in de automatisering van start om iets te doen aan de dramatisch lage organisatiegraad in deze sector.
De schijn bedriegt. De automatiseringsbranche is nog steeds een wereld apart. Immers in welke andere sector van de economie laten bedrijven jonge mensen - net van school, die nog helemaal niets van hun kunnen hebben laten zien - per zaken-jet vanuit Twente en Limburg overvliegen in de hoop aldus aan personeel te komen?
Als iedereen om personeel zit te schreeuwen is het niet verbazingwekkend dat er op bedrijfstakniveau moeilijk afspraken over de arbeidsvoorwaarden zijn te maken. Tegen dit decor is elke werkgever uit op maximale speelruimte bij het aantrekken van mensen.
Vandaar dat de vakbonden op dit moment Debis Benelux op handen dragen. Dit bedrijf werd het, tegen de stroom in, eens met de bonden over een cao. Het volgende cao-succes zal nog wel even op zich laten wachten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-10-11T00:00:00.000Z hoofdredactie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.