Groei aantal werknemers bepalend voor winstkansen

AMSTERDAM - De omzetgroei bij de grote Nederlandse IT-dienstverleners wordt steeds vaker bepaald door de mate waarin deze bedrijven er in slagen extra personeel aan te trekken. Ondanks de krappe arbeidsmarkt wist Getronics in de eerste helft van dit jaar het personeelsbestand met 9 procent uit te breiden. Momenteel werken er ongeveer 5800 mensen bij Getronics. Dat is 45 procent meer dan een jaar geleden. Als de overgenomen Raet en enkele kleinere bedrijven niet worden meegeteld, dan resteert een groei van 12 procent.

Effectenhuis Van Meer James Capel noemt deze groei van het personeelsbestand verrassend hoog. Uitgebreide trainingsfaciliteiten vormen hierbij een belangrijke troef. Verder speelt mee dat Getronics met een aantal interessante projecten bezig is, zoals de introductie van de chipkaart. Dit trekt talentrijke informatici aan.
Ook Cap Volmac dat lange tijd vrij ruim in het personeel zat, kan nu profiteren van de hausse in de automatiseringsmarkt. Sinds het begin van het jaar is al 5 procent meer personeel in dienst gekomen bij deze onderneming, die om haar internationale karakter te benadrukken sinds kort ook in Nederland Cap Gemini heet.
In de eerste zes maanden van dit jaar behoorde CMG tot de actiefste partijen op de arbeidsmarkt. Het gemiddelde aantal medewerkers bedroeg in die periode 2880, ofwel 26 procent meer dan in de eerste helft van het jaar. Behalve in Nederland zit CMG ook in het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland. Maar vooral in Nederland werd een vrij agressief wervingsbeleid gevoerd. Op 1 juli telde CMG Nederland 2300 werknemers tegen 1400 een jaar eerder. Dat is een groei van 64 procent. Alleen al dit jaar zijn 500 nieuwe krachten aangetrokken.
De krapte op de arbeidsmarkt is voor CMG echter een groot probleem. Door de beursgang steeg de naamsbekendheid enorm. Dit leidde tot een forse toename van het aantal nieuwe opdrachten. De schaarste aan personeel is zo groot dat soms opdrachten moeten worden geweigerd. CMG wil voor het eind van dit jaar nog honderden mensen in dienst nemen. Kreeg CMG vorig jaar wel eens het verwijt erg hard met de geldbuidel te rammelen, momenteel is men voorzichtig. Volgens Tom Rusting, die op 1 september werd benoemd tot chief executive, koopt CMG geen mensen weg bij concurrenten en klanten. Hij vindt dat ethisch niet verantwoord. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-10-11T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.