Het freelance-convenant

Freelance ICT'ers moeten om aan de status van zelfstandige te voldoen aan een aantal voorwaarden voldoen, legt Frank Schouten uit. En hij verklaart hoe hij aan het aantal van 11.000 freelancers in de IT is gekomen.

Op de vraag van Alex van der Hoek, in zijn ingezonden brief (Computable, 22 september), waarom nu pas initiatieven worden ontplooid om portals in te richten voor freelance ICT'ers, het volgende: Nu pas geeft de LISV een mogelijkheid om de status van zelfstandige aan te nemen wanneer je werkzaam bent als freelancer, zonder dat je door fiscus of bedrijfsvereniging als schimmig persoon wordt achtervolgd voor afdracht van sociale premies en/of zelfstandige belasting.
Wel moeten freelance ICT'ers volgens het per 1 september jl. afgesloten convenant aan een aantal voorwaarden voldoen. In het kader de belangrijkste criteria uit paragraaf 3 nog eens op een rijtje.
De in het convenant voorkomende artikelen boden de initiatiefnemers voldoende reden een ontmoetingsplaats in te richten. De diverse knelpunten waar de freelancer tegenaan kan lopen, worden hiermee zoveel mogelijk opgelost.

De 11.000

Het getal 11.000 freelancers heeft een uitleg nodig.
In totaal zijn er zo'n 190.000 mensen werkzaam in de ICT. Momenteel zijn er 25.000 ICT-bedrijven bij de Kamer van Koophandel ingeschreven; 12.500 hiervan zijn zelfstandige ICT'ers. Het aantal gedetacheerde freelancers wordt op een veelvoud van dit getal ingeschat. Gedacht moet worden aan minstens 20.000. Deze worden door zogenoemde detacheringskantoren veelal bij eindklanten ondergebracht.
Verwacht wordt dat met de nieuwe regelgeving meer freelancers besluiten zelfstandig ondernemer te worden.
Hopelijk wordt de zaak hiermee wat verduidelijkt.
 
Frank Schouten
Directeur Flexplaza.nl

 
Criteria zelfstandigheid
Artikel 4.
Kosten zelfstandige
Lid 1. Jaarlijks dient minimaal f 5000,- aan kosten zoals limitatief in artikel 1 lid 7 opgesomd besteed te worden.
Lid 2. Een starter dient in zijn eerste jaar minimaal een bedrag van f 10.000,- aan kosten in de zin van artikel 1 lid 7 uit te geven.
Lid 3. De som van de uitgaven aan kosten in de zin van artikel 1 lid 7 kan door een starter uitgesmeerd worden over de twee eerste jaren van het gaan werken als zelfstandige.
Lid 4. De minimale grenzen van de genoemde bedragen in lid 1 en 2, worden (bij wijziging) vastgesteld door het Landelijk instituut sociale verzekeringen.
 
Artikel 5.
Bedrijfsruimte
Minimaal dient aanwezig te zijn een als zodanig ingerichte en toegeruste
werkplek van waaruit de werkzaamheden in ieder geval (administratief)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-13T00:00:00.000Z Frank Schouten
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.