De baas op rapport

Veel ict-bedrijven scoren onder de maat

Er zijn grote verschillen in de waardering van medewerkers van ict-bedrijven voor hun werkgever, zo blijkt uit een in zakenblad Incompany gepubliceerd onderzoek. IBM en Capgemini scoren zeer hoog, Atos Origin en Getronics bijzonder laag.

Deze uitkomsten maken deel uit van een groot onderzoek van bureau Motivaction naar de tevredenheid onder ruim 25.000 Nederlandse werknemers, die werkzaam zijn bij grote bedrijven, overheden en instellingen.
Gevraagd werd een waardering te geven voor zeventien verschillende aspecten van het werk, zoals het carrièreperspectief, de bedrijfscultuur, de arbeidsvoorwaarden en de functie. Dit resulteerde in een top-100, die wordt aangevoerd door Siemens. Plaats twee, drie en vier worden ingenomen door de ict-bedrijven IBM, Capgemini en Ericsson.

Lichtjaren

Van de 25.000 ondervraagden werken er 1177 in de ict-sector. Het gemiddelde rapportcijfer dat zij aan hun werkgevers gaven, bedraagt 6,39. Dit zegt weinig, omdat de onderliggende verschillen zo groot zijn. Waar de medewerkers van IBM (7,33), Capgemini (7,33) en Ericsson (7,29) tot de meest tevreden werknemers van heel Nederland behoren, is het met de medewerkers van Atos Origin (5,60) en Getronics (5,39) precies omgekeerd: zij behoren tot de meest ontevreden employees in ons land (zie hiervoor de tabel met rapportcijfers).
De onderzoekers concluderen dan ook dat er een groot gat is tussen de goed en de onvoldoende beoordeelde werkgevers in de ict-sector. Dit gat bedraagt naar hun oordeel 'lichtjaren' en ze denken dat dit de komende jaren lastig te overbruggen zal zijn. Curieus is in dit verband de recente overname van 'grijze raaf' PinkRoccade door 'zwarte raaf' Getronics. De onderzoekers zeggen heel benieuwd te zijn waar deze nieuwe combinatie volgend jaar zal uitkomen in de lijst.
Als we de uitkomsten van de ict-sector vergelijken met de totalen uit het grote onderzoek, dan valt op dat alleen de eerste tien ict-bedrijven redelijk mee kunnen met de rest in het land. Na Imtech (plaats 10 in de ict-ranking en 46 in de algemene lijst) is er een duidelijke breuk waarneembaar. PinkRoccade (plek 11 in de ict-ranking) schiet meteen door naar plek 72 in het landelijke beeld. En met de bedrijven daaronder is het nog droever gesteld.
Centric, Atos Origin en Getronics krijgen van hun eigen personeel het rapportcijfer vier voor de arbeidsvoorwaarden. De conclusie is geen aangename: een vrij grote groep van gerenommeerde ict-bedrijven presteert op het vlak van Human Resource Management ver onder de landelijke maat.

Aandacht

Een andere opmerkelijk uitkomst van het onderzoek is de gebleken impopulariteit van de Angelsaksische bedrijfscultuur met zijn harde arbeidsverhoudingen. Sociaal geïnspireerde organisaties scoren duidelijk beter. Persoonlijke vrijheid en zelfstandigheid, in combinatie met aandacht en respect van de werkgever, zijn blijkbaar cruciaal voor de tevredenheid van werknemers.
Saneringen en reorganisaties daarentegen hebben een sterk negatieve impact op de scores, aldus de onderzoekers. Bedrijven waar mensen gedwongen het veld moeten ruimen of van baan moeten wisselen, krijgen niet alleen lage cijfers voor het aspect baanzekerheid maar lijken ook op andere punten extra kritiek te oogsten.
 
Meer informatie: http://www.incompany-magazine.nl

 
Fred Teunissen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-07T00:00:00.000Z Fred Teunissen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.