Vergelijking beloning: Cap Gemini

Deze week is ict-bedrijf Cap Gemini aan de beurt voor een vergelijking van zijn beloning met die van collega-automatiseringsbedrijven. De cijfers zijn afkomstig van management adviesbureau De Breed & Partners. Via de website van De Breed melden ict'ers hun functies en salarissen en de voor extra's die hun werkgever geeft.

Een op de twee automatiseerders bij Cap Gemini (Ernst & Young) spreekt twee maal per jaar met zijn meerdere over zijn beloning. Dit is het enige automatiseringsbedrijf waar dat zo consequent gebeurt, stelt Hennie van der Steen, consultant bij De Breed & Partners. "Minimaal twee keer per jaar staan we stil bij de vorderingen. Als een medewerker bewijst de geplande doelen te hebben gehaald volgt - ook in financiële zin - boter bij de vis", reageert Toon Hooijmans, hrm-medewerker bij het bedrijf. "Hiermee gaan we het Peter-principe tegen en houden we medewerkers gemotiveerd."
De ict'ers bij de detacheerder zijn over het algemeen goed geschoold; 98 procent heeft een hbo- of wo-opleiding. Ook dat vindt Van der Steen bijzonder: "Doorgaans heeft 30 procent van de ict'ers een mbo-opleiding." Hooijmans: "Wij hebben er sinds jaar en dag voor gekozen om hbo of wo als norm te hanteren in ons wervingsbeleid. We moeten de competitie aankunnen. Wij verwachten dat de ict'ers de ontwikkelingen op hun werkterrein bijhouden. Ze moeten de wil en de mogelijkheden hebben zich te blijven ontwikkelen."
Het jaarsalaris bij dit bedrijf ligt vierduizend gulden boven het branchegemiddelde. Maar liefst 43 procent krijgt daarbovenop een dertiende maand; dat is 12 procent meer dan in de branche. Dit extraatje is zevenhonderd gulden meer dan wat doorgaans aan ict'ers wordt uitgekeerd. Een winstuitkering gaat naar 81 procent van de automatiseerders - normaal overkomt dit 24 procent van de it'ers van ict-bedrijven. Deze tantième is 83 procent hoger dan het branchegemiddelde: 7700 gulden tegenover 4193 gulden.
Ook hoger is de vergoeding voor reiskosten: gemiddeld krijgt een automatiseerder van Cap 4726 gulden per jaar vergoed, tegen 2585 in de branche. Bijna alle Cap-ict'ers (88 procent) rijden in een leaseauto en 2 procent bestuurt een auto-van-de-zaak. Gemiddeld is dat voor ict-bedrijven 73 respectievelijk 54 procent. De meest gereden auto (10 procent) is de Renault Megane.
Van der Steen: "Cap Gemini betaalt alles bij elkaar de ict'ers evenveel als bedrijven met een vergelijkbare omzet. Een automatiseerder verdient er wel zesduizend gulden meer dan bij een bedrijf met min of meer gelijkwaardige werknemers."
 
 
Het beloningsonderzoek van De Breed & Partners baseert zich op de gegevens die automatiseerders zelf invullen op de website. Zij krijgen daar een beeld van hun beloning tegenover die van collega's. Hoe meer van de ruim tweehonderdduizend Nederlandse automatiseerders hun gegevens invullen, hoe nauwkeuriger het beeld. De komende weken worden in Computable de cijfers gepresenteerd van de beloningen bij (in willekeurige volgorde) Oracle, Hewlett-Packard, Baan, Ordina, IBM en Centric.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-05T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.