Peetvader van .nl logt uit bij CWI

Piet Beertema, de peetvader van internet in Nederland, is met pensioen gegaan. Hij registreerde in april 1986 het .nl-domein en in 1984 stond hij mede aan de wieg van de eerste transatlantische e-mail verbinding tussen de VS en Europa.

  
Piet Beertema
Beertema kreeg bij zijn afscheid van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) van de Universiteit van Amsterdam een internetsymposium aangeboden. Rick Adams, oprichter van de legendarische Amerikaanse internetprovider Uunet was de belangrijkste spreker. Hij regelde met Beertema in de eerste jaren al het complete transatlantische e-mailverkeer tussen de computers seismo in Arlington en mcvax op het CWI.
In 1986 registreerde Beertema met cwi.nl zijn eigen instituut als eerste op het .nl-domein. Hij is daarmee de grondlegger van het systeem voor internetdomeinregistratie in Nederland. De eerste tienduizend Nederlandse domeinregistraties zijn eigenhandig door Beertema ingevoerd. Later viel die taak toe aan de SIDN, waarvan Beertema vele jaren bestuurslid was.
Hij was ook intensief betrokken bij de opzet van Eunet. Voor zijn inspanningen voor het instigeren en bevorderen van internet in Nederland werd Beertema in 1999 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-24T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.