Beloning ICT-ers blijft op peil

Kwakkelende markt heeft nauwelijk invloed op salaris

Het gemiddelde jaarsalaris van werknemers in de ICT is het afgelopen jaar gestaag hoger geworden. Alleen in de afgelopen drie maanden kwam het gemiddelde jaarsalaris enigszins onder druk te staan. De totale beloning, inclusief extra's als laptop, gsm of auto van de zaak volgt deze trend. Dit blijkt uit het beloningsonderzoek Automatisering 2002 van De Breed & Partners.

Het beloningsonderzoek van De Breed & Partners wordt door automatiseerders on-line ingevuld. Respondenten ontvangen direct feedback aan de hand van het zogenoemde carrièredashboard, om hun positie te vergelijken met die van hun collega's in de branche. Daarnaast ontvangen de respondenten een uitgebreide persoonlijke rapportage op papier. Het enquêteformulier is te vinden op http://www.debreed.nl of de site van Computable.  
De gemiddelde beloning van automatiseerders is in het derde kwartaal van 2002 ten opzichte van het derde kwartaal een jaar eerder gestegen met 3,5 procent. Dat is hetzelfde stijgingspercentage als die van het bruto jaarsalaris. Dit is een minder sterke groei dan in het tweede kwartaal van dit jaar, toen de gemiddelde beloning steeg met 7,4 procent en het bruto jaarsalaris met 6,7 procent.
 
Bij het variabele deel van de beloning zijn eneneens veranderingen te zien. De opvallendste wijziging is de halvering van het aantal automatiseerders dat overwerk krijgt uitbetaald in geld. Dat was vorig jaar 9 procent, tegen 5 procent dit jaar. Vanaf het eerste kwartaal van dit jaar is het bedrag bovendien gaan dalen. De gratificatie is wel gestegen in 2002. 30 Procent van de automatisseerders heeft deze vorm van beloning, die in het derde kwartaal van 2002 met 12,6 procent gestegen is.
 

Vervoer

Over de hele linie laten de eerste drie kwartalen van 2002 een afvlakking zien van de stijging van de variabele beloning. Ook in de reiskostenvergoeding vonden wijzigingen plaats. Het aantal automatiseerders dat dit ontvangt is teruggelopen van 32 procent in 2001 tot 27 procent dit jaar.
 
Een relatief grote stijging daarentegen is te zien in andere vomen van vergoeding van vervoer. Het aantal IT-ers dat een auto van de zaak heeft is in 2002 ten opzichte van 2001 gestegen van 52 procent naar 61 procent. Een zelfde verschuiving is te zien bij de tankpas, waar het percentage toenam van 50 tot 60 procent.
 
Overigens is de populairste auto van de zaak nog steeds de Volkswagen Golf, op de voet gevolgd door de Opel Astra. De Renault Megane staat op nummer drie. De nummers 4 en 5 zijn van plaats gewisseld. De Ford Focus is iets populairder dan de Volkswagen Passat.
 
Het totale bedrag dat IT-ers krijgen als onkostenvergoeding is met 22,4 procent gestegen ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. Dat komt vooral doordat dit jaar 4 procent een bijdrage ontvangt voor de kinderopvang, tegen 3 procent vorig jaar. Van de premiespaarregeling maakt 45 procent gebruik, terwijl 19 procent van de automatiseerders aandelenopties heeft van de werkgever.
 
Het aantal medewerkers met een mobiele telefoon van de zaak blijft groeien. Vorig jaar was dat 51 procent, Dat ondertussen is toegenomen tot 54 procent. Ook de laptop van de zaak wint aan populariteit, met een stijging van 48 naar 59 procent. Het aantal automatiseerders dat via zijn wergever cursussen volgt ligt op 92 procent.
 
Marco van der Hoeven

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-27T00:00:00.000Z Marco van der (e.a.) Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.