EDS loost inhuurkrachten

Ruim tweehonderd ict'ers dupe van eis kostenverlaging ABN Amro

Bij EDS verdwijnen niet alleen 200 tot 300 eigen arbeidsplaatsen. De automatiseerder snijdt ook fors in het aantal ingehuurde ict'ers die in het kielzog van het ABN Amro-contract zijn meegekomen.

Garantie?
De naar EDS overgestapte ABN Amro-medewerkers hebben over twee jaar een terugkeergarantie. Of er dan nog it-werk voorhanden is bij de bank, is nog maar de vraag. Jan Paul Veenhuizen, bestuurder bij FNV Bondgenoten, zegt dat in het sociaal plan niet voorzien is dat de ex-ABN Amro-ict'ers vanwege een reorganisatie het veld moeten ruimen en geen gebruik zouden kunnen maken van hun garantie. "Dit punt nemen we mee in de komende gesprekken."
Vorige week liet EDS Nederland weten dat er een herstructurering aankomt, omdat sommige werkzaamheden, waaronder systeemmonitoring en mainframediensten, worden overgeplaatst, onder meer naar Spanje. Bovendien, melden vakbondskringen, blijken de 200-300 ingehuurde it'ers die werken voor ABN Amro en door de uitbesteding bij EDS terecht zijn gekomen, te moeten vertrekken. Algemeen directeur Coks Stoffer zegt hierover dat er contractuele afspraken met de bank lopen om de kosten te verlagen. "Dan begin je niet met je eigen mensen." Hij wil het genoemde aantal niet bevestigen, omdat er niet rücksichtlos wordt gesneden. "We kijken naar de expertise die inhuurkrachten inbrengen. Het kan voorkomen dat we sommigen vragen om bij ons te komen werken." Een deel van de ict-activiteiten voor ABN Amro zal volgens afspraak naar India worden overgeheveld. Naar verluidt zou het om 60 procent van de activiteiten gaan. Stoffer wil alleen kwijt dat EDS in India hiervoor beschikt over een standaard ingerichte applicatie-omgeving.

Nog niets besloten

Met betrekking tot de aangekondigde 'eigen' sanering circuleert het gerucht dat er 110 arbeidsplaatsen bij de infrastructuurdivisie en 250 bij de applicatietak sneuvelen. Volgens Stoffer is er op dit moment niets besloten. Hij benadrukt dat er op een zorgvuldige manier zal worden gereorganiseerd. "'Last in, first out' of het 'anciënniteitsbeginsel' zijn niet leidend. We houden het evenwicht van leeftijdsopbouw en vaardigheden in de gaten." De reorganisatie heeft intussen tot verontwaardiging onder het personeel geleid. Vooral tal van overgenomen ABN Amro-medewerkers zitten niet lekker in hun vel.
Uit een aantal reacties op de website van Computable blijken zij zich zorgen te maken over het behoud van werkgelegenheid vanwege de India-dreiging en zijn ze niet te spreken over de gang van zaken. 'Eerst uitbesteed worden en dan in een sanering terecht komen', is geen gewenste gang van zaken, zo valt te beluisteren. Stoffer begrijpt de zorgen, maar meent dat de uitbesteding juist nieuwe kansen biedt. "Het gebeurt nu al dat de kennis van 'dealing room-systemen' wordt ingezet bij non-financiële instellingen, zoals nutsbedrijven."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-19T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.