'Personeelskrapte valt wel mee'

IT-specialist uit Bunnik heeft geen moeite voldoende mensen te vinden

Bedrijven die klagen over de krapte op de arbeidsmarkt zijn niet vindingrijk genoeg. Dit zegt directeur Ron Verweij van Devote, een Bunnikse onderneming die gespecialiseerd is in IT-architectuur. "Op de arbeidsmarkt gaat het tenslotte om het onderscheidend vermogen van bedrijven."

Devote adviseert bedrijven ondermeer over hun IT-architectuur. De specialisten kijken naar de behoefte van de klanten en onderzoeken hoe ze de architectuur hierop kunnen afstemmen. De onderneming bestaat uit ongeveer honderd werknemers, voornamelijk automatiseerders, maar ook enkele bedrijfskundigen. De directie verwacht volgend jaar vijftig mensen aan te nemen. "Geen probleem", zegt Verweij. "We rekenen op veel nieuwe sollicitanten."
De directeur wil best geloven dat er een tekort aan automatiseerders op de arbeidsmarkt bestaat. "Er is met name krapte onder de hoog opgeleiden. Aan de onderkant van de arbeidsmarkt vallen de tekorten best mee. De verhalen over de krappe arbeidsmarkt zijn veelal overdreven." Het kost dit snelgroeiende bedrijf uit Bunnik volgens de directeur weinig moeite om voldoende geschikt personeel te vinden. De wervers kunnen het zich zelfs veroorloven streng te selecteren. "We krijgen op sommige advertenties ongeveer vijftig reacties, waarvan we er een stuk of twee aannemen", zegt Verweij.

Verandering

Devote richt zich voornamelijk op mensen met een academische- of hbo-opleiding. "We selecteren op vaardigheden en vooropleiding. Verder peilen we hoe veranderingsgezind de kandidaten zijn", legt Verweij uit. Deze laatste karaktertrek is belangrijk, omdat Devote zijn medewerkers regelmatig inzet op terreinen waarin ze niet gespecialiseerd zijn. De onderneming brengt eerst de kennis en vaardigheden van de nieuwe werknemers in kaart en bekijkt op welke terreinen ze bijscholing nodig hebben. Devote werkt ruwweg met drie afdelingen: databases en presentaties, systeemontwikkeling en netwerken en systemen. De meeste sollicitanten zijn gespecialiseerd in een van deze terreinen. Devote eist dat werknemers op minstens twee van deze gebieden inzetbaar zijn. Dit vereist studie en verandering. "Onze database-specialisten gaan zich vaak met heel andere segmenten bezighouden. Op deze manier bieden we onze werknemers uitdagingen en mogelijkheden zich te ontwikkelen. Kijk, in de IT werken veel ontwikkelde mensen, die verder willen. Een groot deel van deze professionals raken hun inspiratie kwijt als ze vijf jaar als Oracle-specialist werken. Door ze opleidingen en veranderingen te bieden, proberen we ze geïnspireerd te houden. Het is dus heel goed mogelijk dat we consultants waarvoor wij honderden guldens per uur kunnen vragen, op een simpele en goedkope detacheerklus zetten. Op deze manier leren ze bij", verklaart Verweij. "Daar worden ze gelukkiger van."

Binding

Aangezien veel werknemers van Devote bij klanten werken, is de binding met de werkgever belangrijk. "We moeten voorkomen dat onze mensen een sterkere band voelen met de klant dan met ons. Daarom trachten we een cultuur te creëren waarin de medewerkers zich thuisvoelen. We organiseren regelmatig bijeenkomsten en borrels. Verder bieden we hulp als het nodig is; onze mensen weten dat problemen met één telefoontje zijn opgelost. Bovendien sturen we altijd een bloemetje op verjaardagen. Ook op die van de partners." Het beloningssysteem van Devote bevat een vast salaris, prestatiebeloning en een cafetariamodel. "Naast het vaste gedeelte, keren we ook variabel salaris uit. Dit deel hangt af van de omzet die werknemers realiseren of de doelstellingen die ze behalen. Ook de gevolgde opleidingen spelen hierbij een rol. Vervolgens is er een bruto-gedeelte. Onze werknemers kunnen kiezen of ze een kleinere auto van de zaak nemen en dus meer geld ontvangen. Het is ook mogelijk geld in te leveren voor een grotere auto of een PC thuis. Ze kunnen ook vrije dagen kopen."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-18T00:00:00.000Z Michiel Couzy