Sociaal gezicht HP

Het is algemeen bekend dat het na een bepaalde leeftijd lastig is om aan een baan te komen. In de ict is dat nog lastiger, omdat er geen andere sector is die zo snel verandert. Vakbonden en ondernemingsraden proberen deze oudere werknemers te beschermen door in een sociaal plan een ouderdomsregeling op te nemen.

Ook HP kende een dergelijke ouderdomsregeling. Het bedrijf had bij de vorige onderhandelingen haar sociale gezicht laten zien. Het sociaal plan bevatte een goede ouderdomsregeling met een ontslagverbod voor werknemers van 53 jaar en ouder. Een redelijk unieke afspraak, volgens CNV-vakbondsbestuurder Maurice Limmen.
De wetgever heeft echter besloten dat dit niet meer mag. De wet gelijke behandeling verbiedt een dergelijke regeling, omdat het niet eerlijk is tegenover jongere werknemers. Het sociaal plan van HP wordt aangepast en er moet een nieuwe regeling komen voor de oudere werknemers. HP probeert wel met creatieve ideeën te komen, zoals de detacheringsregeling. Maar is een oudere werknemer daar wel beter mee af? Is het niet zo dat als hij bij een ander bedrijf met een sollicitatiebrief op de stoep staat, dit bedrijf kiest voor een jongere werknemer? Ondanks die wet gelijke behandeling?
Hoe gelijk behandelt de wet gelijke behandeling de oudere werknemer? Is het voor een bedrijf als HP nog wel mogelijk om haar sociale gezicht te laten zien als de wet daar voorwaarden aan verbindt?
In het geval van HP is het antwoord ja. Het bedrijf laat niet alleen de ouderdomsregeling uit het sociaal plan schrappen, maar wil ook een vermindering van de ontslagvergoeding en een kortere duur van de werkbemiddeling. Twee punten die vooral voor de oudere werknemer belangrijk zijn. Misschien dat het bedrijf door hier geen veranderingen in aan te brengen zich weer van een sociale kant kan laten zien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-23T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.