Sociaal plan HP Nederland mager

Hewlett Packard Nederland wil, bij de 350 banen die nu bij het concern op de tocht staan, de duur van de werkbemiddeling inkorten en de ontslagvergoeding verlagen. Het stelt daarmee een versobering van het bestaande sociaal plan voor. Dit hebben vakbonden, die bij de reorganisatie betrokken zijn te kennen gegeven.

HP maakte vorige week bekend dat het vijfduizend werknemers ontslaat in Europa. In Nederland zullen vanwege deze reorganisatie 350 arbeidsplaatsen verdwijnen, waarvan 160 mensen voor de Nederlandse organisatie werken en 190 een internationale functie hebben. HP geeft als reden voor de herstructurering dat het de winstmarges op peil moet houden. "HP doet dit inderdaad om de cijfers op te poetsen," zegt voorzitter van De Unie Babette Hendriks. CNV -vakbondsbestuurder Maurice Limmen vindt het op zich een goed recht van een bedrijf om te streven naar winst. "Dat mag alleen niet ten koste gaan van de werknemers," vindt Limmen.
De vakbonden willen daarom van een versobering van de ontslagregeling niets weten. De onderhandelingen over deze ontslagvoorwaarden wordt gevoerd tussen de vakbonden en de directie. De ondernemingsraad is wel aanwezig bij de besprekingen, maar onderhandelt niet mee. "Wij zijn op dit moment informatie aan het inwinnen over de reorganisatie," zegt ondernemingsraad voorzitter Henk van de Weerdt. De OR zal begin oktober hier advies over uitbrengen naar de directie.
De vakbonden vinden dat HP de verantwoordelijkheid draagt om de ontslagen werknemers goed op te vangen, omdat het bedrijf geen bedrijfseconomische reden heeft om de werknemers te ontslaan. Daarom zou de bestaande soepele regeling van kracht moeten blijven. De bonden willen wel onderhandelen over de ouderdomsregeling. Deze moet in een nieuw plan worden aangepast, omdat de oude regeling onder andere een ontslagbescherming geeft aan werknemers van 53 jaar en ouder. Dit mag niet meer vanwege de wet 'gelijke behandeling'. Bij de onderhandelingen over het vorige sociaal plan is lang gesoebat over deze regeling. "Dat is een redelijk unieke afspraak. Er moet nu een nieuwe charmante oplossing gevonden worden voor oudere werknemers," zegt Limmen. "Het is een kwetsbare groep werknemers met een minder goed perspectief. Het is nog best een uitdaging om het daar over eens te worden," aldus Hendriks.
Een deel van deze oudere werknemers zullen het bedrijf waarschijnlijk via natuurlijk verloop verlaten. HP stelt wel zelf een detacheringsconstructie voor waarbij de werknemers worden overgeheveld naar een uitzendorganisatie om de scherpe kantjes van de reorganisatie af te halen. Het is nog onduidelijk hoe dit eruit komt te zien. Hendriks vindt wel dat HP op deze manier laat zien dat ze op een creatieve manier oplossingen voor de werknemers willen zoeken. "Die verantwoordelijkheid heeft het bedrijf ook gezien het discutabele uitgangspunt van de reorganisatie."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-23T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.