Bonden niet bang

'Ict-sector kan ons niet langer negeren'

De vakbonden zijn niet ongerust over een tekort aan invloed in de ict-sector. Conflicten met CMG en met de ondernemingsraden van HP en Compaq leren juist dat de sector de bonden niet kan negeren.

Goed contact met de vakbonden is voor bedrijven van strategisch belang, meent Jan-Paul Veenhuizen, onderhandelaar bij de FNV. Grote Europese bedrijven en overheden erkennen doorgaans het belang van vakbonden. Ondernemingen snappen dat ze aan deze gedragsregels moeten voldoen, willen ze binnen Europa zaken doen, redeneert hij. "Als EDS geen eigen cao had, dan was een deal over de uitbesteding van de ict-poot van ABN Amro's zakenbank onmogelijk."
De vakbondsman ziet dat sommigen in de ict-sector de handelswijze van Angelsaksische bedrijven willen navolgen. Ze willen bijvoorbeeld 'onbruikbaar' personeel zonder omwegen op straat zetten. Veenhuizen: "Lukt het CMG om detacheerders te ontslaan door gebruik te maken van de ontslagregels die gelden voor uitzendkrachten, dan verandert dat de hele zakelijke dienstverlening. Ik vraag me af wat de ict-branche daarmee opschiet."

Logge lichamen

Voor vakbonden is deze strijd om behoud van de huidige ontslagregels van cruciaal belang, vindt zijn collega van vakbond De Unie, Sjerp Holterman. "De sector moet niet platweg ontslaan maar ervoor zorgen dat het personeel inzetbaar blijft; met training en ander speciaal beleid."
Wel verandert de rol van vakbonden, merkt Holterman. In plaats van logge lichamen die alle regels nalopen, worden ze steeds meer adviserende organen, onder meer voor ondernemingsraden.
 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-20T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.