Freelancers willen duidelijkheid

IT United, de belangenorganisatie voor zelfstandige IT'ers, wil zo snel mogelijk een gesprek voeren met de bedrijfsverenigingen. De in mei opgerichte vereniging, die ongeveer honderd freelancers vertegenwoordigt, maakt zich grote zorgen over de onduidelijkheid die bestaat over de afdracht van sociale premies.

Aanleiding zijn de talrijke conflicten tussen IT-tussenpersonen en bedrijfsverenigingen. Zo kreeg het bedrijf Datateam, na een conflict met het GAK, een boete van miljoenen guldens. Het bedrijf zou hebben nagelaten sociale premies af te dragen. De uitgezonden IT'ers werden door het GAK beschouwd als normale werknemers, niet als zelfstandigen.
Zelfstandigen krijgen het de laatste tijd steeds moeilijker, zegt IT United. Om zich in te dekken tegen claims van bedrijfsverenigingen, vragen tussenpersonen van freelancers bankgaranties tot 10.000 gulden. Of ze trekken tientallen guldens van het tarief af. Volgens IT United is echter onduidelijk welke criteria gelden voor zelfstandigen.
Ook met de fiscus heeft de belangenvereniging nog een appeltje te schillen. De belastingdienst heeft een standaard-methode ('de handreiking') om de zelfstandige als werknemer van de opdrachtgever of tussenpersoon te beschouwen. "Dat wordt heel eenzijdig opgelegd", zegt secretaris van IT United, André Rossen. De vereniging hoopt dat freelancers sterker staan als ze een front vormen. SJ

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-12T00:00:00.000Z Stan de Jong
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.