Jan en Paul Baan: 'That is me also something'

Verkiezing IT-persoonlijkheid van dit millennium

Baan Company is zonder twijfel Neerlands meest geroemde en verguisde automatiseringsbedrijf aller tijden. Dat maakt van grondleggers Jan en Paul Baan dus uitstekende kandidaten voor de nationale 'IT-persoonlijkheid van het millennium', die Computable vlak voor de jaarwisseling uit zal roepen.

De invloed van Baan op de IT-wereld is evident. Toen de Barneveldse erp-leverancier in 1996 voor het eerst een Europese gebruikersbijeenkomst organiseerde in Berlijn, probeerden vooraanstaande bedrijven als IBM, Cap Gemini, Kpmg en Moret zich te profileren als Baan-partner, in plaats van andersom. Het was de periode dat Jan Baan tegen iedereen die het maar horen wilde vertelde dat de beurswaarde van Baan die van KLM ruimschoots overtrof. Na Netscape had Baan in 1995 de succesvolste beursintroductie op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. Jan Baan noteerde monsterorders van multinationals Boeing en Ford en de bomen groeiden tot in de hemel.

Imperium

In hun enthousiasme hielden de broers Baan echter geen rekening met de strenge Amerikaanse financiële regelgeving. Toen het erp-bedrijf in mei 1998 slechte resultaten over zijn eerste kwartaal aankondigde, brokkelde het Baan-imperium langzaam maar zeker af. Niet de tegenvallende cijfers, maar vooral de ondoorzichtige geldstromen tussen het beursgenoteerde Baan Company en de investeringsmaatschappij Baan Investment wekten de argwaan van de financiële wereld. Onduidelijkheid over de financiële gezondheid behoort in Amerika tot de doodzonden en Baan werd in de ban gedaan.
na diverse reorganisaties, waarbij de broers Baan het veld ruimden bij Baan Company, krabbelt het bedrijf nu weer op. Jan en Paul zijn wel nog betrokken bij het voormalige Baan Investment, het huidige Vanenburg Group. De streng gereformeerde broers stoelden hun bedrijfsfilosofie op drie i's: innovatie, integriteit en initiatief. "It's better to ask for forgiveness than for permission", hield Jan Baan zijn medewerkers vaak altijd voor.

Yes, yes...

De betekenis van Jan en Paul Baan voor de wereldwijde IT-industrie is voor Nederlandse begrippen groot. Op het wereldtoneel manifesteerden de captains of industry van de Veluwe zich dan ook met verve. Alleen hun steenkolen Engels deed menige Nederlander de tenen krommen. "Jes, Jes, det is mi olso sumsing", is een van de, onder IT-journalisten, veel geciteerde uitspraken van Jan Baan. Desondanks zijn Jan en Paul goede kanshebbers om het tot Nederlandse IT-persoonlijkheid van het millennium te schoppen.  RV
 
De keuze is aan U !
Computable roept de lezers op de IT-persoonlijkheid van het millennium te kiezen. Wie heeft de automatisering in de afgelopen duizend jaar het meest beïnvloed? Bill Gates? Steve Jobs? Of misschien Alexander Graham Bell, uitvinder van de telefoon?
U kunt kiezen via onze Internetpagina, www.computable.nl. Of stuur een e-mail naar de redactie: computable@bp.vnu.com (subject: verkiezingen). Een briefkaart kan naar: Postbus 9194, 1006 CC Amsterdam, onder vermelding van 'verkiezingen'. U kunt ook uw stem uitbrengen op een Nederlandse grootheid. De tien meest originele en spraakmakende inzendingen worden beloond met een boekenbon. Stem nu!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-17T00:00:00.000Z Roy op het Veld