Intermodulair in de piepzak

Het Centrum voor Werk en Inkomen verleent geen toestemming aan het collectief ontslag voor 26 medewerkers van softwarehuis Intermodulair. Directeur Arnold Willems staat voor een groot probleem. De vakbond is onaangenaam verrast.

Het Amsterdamse softwarehuis, gespecialiseerd in administratieve it-oplossingen voor mainframe- en AS/400-oplossingen, verkeert in zwaar weer. Directeur Willems wil daarom 26 medewerkers ontslaan, waarna er ruim vijftig overblijven. De bekrachtiging van het collectief ontslag leek slechts een formaliteit. Met de bonden was een sociaal plan overeengekomen en Willems had op advies van FNV Bondgenoten vooraf de zaak met het CWI doorgesproken om goed beslagen ten ijs te komen bij het indienen van de aanvraag voor het collectief ontslag.
Volgens Carla Kiburg, bestuurder bij FNV Bondgenoten, heeft een ambtenaar van het CWI daarna zes personeelsleden gehoord die zich mondeling verweerden tegen het dreigende ontslag. "De verweren zijn doorgegeven aan de ontslagadviescommissie die daarop besloot een ontslagvergunning aan de werkgever te onthouden. Voor zover ik begreep, en dat heb ik nog nooit meegemaakt, is deze beslissing genomen zonder wederhoor van de werkgever. Dan is er sprake van een onzorgvuldige toetsing."
De reden voor de weigering is haar niet duidelijk. Kiburg vertelt dat de vakbond medewerkers weliswaar altijd adviseert om een verweer in te dienen tegen een ontslagaanzegging, omdat anders de ww-uitkering in gevaar kan komen, maar in de meeste gevallen betreft het een formaliteit. Dat was ook haar verwachting bij Intermodulair. "Het gaat om een valide reorganisatie, waarbij zorgvuldig te werk is gegaan." Directeur Willems laat ondanks herhaaldelijk aandringen weten "niets nieuws" te melden te hebben.
Volgens Kiburg ontstaat er voor Intermodulair een penibele situatie. "Het bedrijf is niet in staat om die 26 medewerkers nog een tijd in dienst te houden. Daarmee komt de werkgelegenheid van de andere werknemers ook in gevaar. Bovendien staat het sociaal plan, waarin een outplacementregeling is opgenomen, nu op losse schroeven." De vakbondsbestuurder somt een aantal keuzes op die voor Willems nog open staan. Hij kan opnieuw een verzoek indienen bij het CWI, maar dat duurt lang en er moet aan nieuwe eisen worden voldaan (zoals het opstellen van functieomschrijvingen die er nu niet zijn). Hij kan naar de kantonrechter stappen, maar ook daar is de uitslag ongewis. Of hij vraagt surseance aan en eventueel daarna het faillissement van het bedrijf.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-10T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.