Albert Heijn zet it onder druk

Bij Albert Heijn staan minimaal zestig it-banen op de tocht. Bovendien lopen er centralisatie- en uitbestedingstrajecten.

De supermarkt kondigde vorige week een bezuinigingsoperatie aan, waarbij het 440 arbeidsplaatsen wil schrappen, allemaal indirecte functies. Daar vallen ook automatiseringsbanen onder. Volgens Jos Brokken van FNV Bondgenoten worden in ieder geval zestig it-functies op het hoofdkantoor geschrapt. Onduidelijk is nog hoeveel it-medewerkers er binnen de logistieke organisatie weg moeten. Daar loopt reeds een reorganisatie: door de invoering van een nieuw bestelsysteem zijn zo'n zestig overbodig geworden functies geschrapt, zegt Richard Leloux van CNV Dienstenbond. "Daar komen naar verwachting nog eens dertig banen bovenop."

Laurus
Ook bij concurrent Laurus zijn de it'ers de pineut. In een nieuw aangekondigde sanering vervallen circa dertig functies, zegt CNV-bestuurder Leloux. Door een verdere inkrimping van het hoofdkantoor en de overgang van vier bedrijfsinformatiesystemen naar één centrale toepassing zijn minder automatiseerders nodig.
Brokken wijst verder op de centralisatieplannen van Albert Heijn en moederbedrijf Ahold. "Er worden discussies gevoerd over de vraag in hoeverre er een centrale internationale ict-aansturing moet komen. Ook wordt er gekeken naar welke automatiseringsactiviteiten zelf gedaan moeten worden en welke niet." Een woordvoerster bevestigt dat Albert Heijn kijkt naar uitbesteding. "Onze focus ligt op relevante, vooroplopende it-projecten". Het bedrijf praat met Atos Origin, waar inmiddels reeds vijftien softwareontwikkelaars naar toe zijn overgestapt. In 2000 sloot Albert Heijn al een contract met CSC voor het uitbesteden van het desktopbeheer- en onderhoud.
Voor de circa driehonderd it-medewerkers (plus inhuur), verdeeld over de twee eenheden 'infrastructuurdiensten' en 'zakelijke informatieoplossingen' wachten dus onrustige tijden. De veelbesproken nieuwe Zweedse bestuursvoorziter Anders Moberg wil dat Ahold - kampend met een schuldenlast van twaalf miljard euro - veel centraler wordt aangestuurd, volgens gestandaardiseerde processen en tegen veel lagere kosten. Topman Dick Boer van Albert Heijn meldde in De Volkskrant al dat hij vooral veel denkt te kunnen bezuinigen op de it- en de marketingafdelingen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-12T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.