Vaste baan met freelance-trekjes

De vrijheid van een freelancer versus de zekerheid van een werknemer met een vast contract. Provida Software, een jong IT-bedrijf in Mijdrecht dat vooral werkt met Progress-software, beweert hiertussen de gulden middenweg gevonden te hebben.

Werknemers komen in vaste dienst van Provida, maar opereren voor een deel als zelfstandige. Met elke nieuwe collega wordt een vrijwel gelijk beloningsbedrag afgesproken. Naar eigen inzicht en voorkeur reserveert de werknemer daarvan een deel voor zijn lease-auto, ziektekostenverzekering, pensioen, werkplek of opleidingen. De employé wordt bovendien aandeelhouder. Zo kan hij meebeslissen over strategie, groei en personeelsbeleid van de onderneming.
"Er is een grote groep IT'ers die de eigenschappen mist om echt freelancer te worden. Ze willen een collegiale sfeer, verzekerd zijn tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid, een vaste werkplek. Aan de andere kant willen ze meer flexibiliteit in hun werk", aldus Bert-Jan den Hertog, een van de oprichters van Provida.
Den Hertog geeft toe dat de echte dare-devil niet snel voor Provida zal kiezen. De freelancer-in-hart-en-nieren wil direct verband zien tussen prestatie en beloning. Bij Provida krijgt hij een vast salaris. Productieve en minder productieve jaren worden tussen de collega's gemiddeld.

Presteren

Een ondernemende IT'er is liefst eigen baas. Hij wenst de vrijheid opdrachten te weigeren of aan te nemen. Ook hieraan kan Provida niet voldoen. Vanaf het moment dat een nieuwe kracht is aangenomen, moet hij immers presteren. Dat kan alleen als er al een aantal opdrachten in portefeuille zit. Kortom: de werknemer zal toch eerst een beetje naar de pijpen van zijn baas moeten dansen.
Na verloop van tijd wil Provida de werknemer echter meer vrijheid geven. Hij moet de mogelijkheid hebben zijn eigen klantenkring op te bouwen. Uiteraard komen de revenuen wel toe aan de hele onderneming. SJ

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-05T00:00:00.000Z Stan de Jong
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.