Chronotech opent 'Moskou-route'

Russen ingezet bij Jaar 2000-conversies

Het Oosterhoutse bedrijf Chronotech zet een bataljon Russen in in de strijd tegen het Jaar 2000-probleem. De voordelen: ze zijn goedkoop en gemotiveerd.

Als paddestoelen schieten ze uit de grond: de bedrijven die mee willen eten uit de millennium-trog. Het nog prille Chronotech - in juni viel het startschot - is zo'n voorbeeld. Twee voormalige werknemers van Consist, Ad van der Leeden en Gerard Rijnders, zwaaien er de scepter. Er werken momenteel achttien medewerkers. Na een bescheiden winst dit jaar verwacht het bedrijf in 1998 een winst van circa 2 miljoen gulden.

RPG-bolwerk

Bij Consist, een onderdeel van de Roccade Groep dat financiële systemen voor IBM AS/400 levert, voerde Gerard Rijnders een onderzoek uit naar de ernst van het millennium-probleem. "Het werd mij al snel duidelijk dat de omvang ervan een grote vraag naar oplossingen zou veroorzaken. Met Ad heb ik toen de stap gewaagd om voor ons zelf te beginnen." Volgens Van der Leeden is het vertrek in goed overleg met Consist geregeld. "Wij bijten elkaar ook niet. Consist heeft geen belangstelling in de verkoop van een Jaar 2000-oplossing."
Op AS/400-machines draaien veelal administratieve systemen. Ze zijn vooral in trek bij middelgrote ondernemingen en gemeentes. "De conversies van standaardpakketten zijn voor rekening van de leveranciers", zegt Van der Leeden. "Wij richten ons op het aanpassen van maatsoftware en het aansluiten van de interface op de standaardpakketten. De AS/400-wereld is een RPG-bolwerk, een programmeertaal waarin veel administratieve systemen zijn geschreven."

Russische connectie

Voor eeuwwende-conversies schakelt Chronotech de hulp in van het Russisch automatiseringsbedrijf Cinimex. De twaalf medewerkers aldaar bezitten veel kennis van AS/400 en zijn de Nederlandse taal machtig. "Dat is belangrijk", stelt Gerard Rijnders, "omdat 80 procent van de AS/400-systemen in ons land in het Nederlands zijn geschreven. Het contact met hen dateert uit de Consist-periode. Cinimex stuurde in een uitwisselingsproject een aantal Russen naar Consist. Zij hebben het Nederlands onder de knie gekregen en zijn uiteindelijk teruggekeerd naar de Russische hoofdstad. De directie raakte later op de hoogte van onze plannen en benaderde ons om samen te werken."
"De Russische uurtarieven liggen stukken lager dan in Nederland", vervolgt Rijnders. "Daardoor kunnen wij concurrerende tarieven hanteren. Wij hebben overwogen om ook programmeurs uit India en Zuid-Afrika in te schakelen. Alleen zit je dan toch met een taalprobleem en een groter tijdverschil."
Chronotech heeft een belang van 40 procent in Cinimex genomen, de Russen een belang van 10 procent in Chronotech. Rijnders: "Het gaat ons niet alleen om die Jaar 2000-conversies. Cinimex kan namelijk ook onderhoud op oudere applicaties uitvoeren. In Nederland zijn programmeurs hiervoor niet meer gemotiveerd. Verder verwachten wij dat Cinimex profiteert van de groeiende Russische IT-markt."
Het Jaar 2000-probleem is geen heet hangijzer in Rusland, denken beide directeuren. "Het gebruik van software komt daar nu pas op gang; de overheid gebruikt bijvoorbeeld vrij nieuwe programma's. Daarbij is veel oude software, die bijvoorbeeld in Russische kerncentrales wordt gebruikt, afkomstig van internationale ondernemingen. Zij zijn al met dat probleem bezig."

Vrachtwagen

Chronotech maakt gebruik van drie Jaar 2000-hulpmiddelen. Met behulp van het IBM-programma Ssilib voert het bedrijf een 'prescan' uit die aangeeft hoe zwaar de millennium-infectie is. Van der Leeden: "Samen met de klant stellen wij vervolgens vast welke aanpak nodig is. Wij adviseren geregeld om oude programmatuur te vervangen door nieuwe standaardpakketten, ook met het oog op de invoering van de euro."
Een IT-manager of applicatiebeheerder heeft met de 'prescan' een tastbaar bewijs in handen. Volgens Van der Leeden kan hij hiermee zijn baas overtuigen "om bijvoorbeeld 2,5 ton te reserveren voor een Jaar 2000-operatie. Want bij die directeur ligt vaak nog een bewustzijnsprobleem. Die denkt: 'voor datzelfde geld koop ik een spiksplinternieuwe vrachtwagen.'"
Als methodologie voor het Jaar 2000-gereedmaken van AS/400-data gebruikt Chronotech Into2000, een Engels pakket van AIG Computer Services en Bypass 2000, een oplossing van IBM. "Maar een handmatige nacontrole blijft nodig, om AS/400-datavelden te detecteren die nergens beschreven staan," aldus Van der Leeden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-05T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.