Daling IT-vacatures in bladen

Afname is voor een groot deel te wijten aan concurrentie vacaturesites

Het aantal personeelsadvertenties voor automatiseerders in de gedrukte media is de laatste maanden sterk gedaald. In juli dit jaar telden de bladen 25 procent minder vacatures in de bladen dan in dezelfde periode van 1998. Deze daling heeft meer te maken met de concurrentie van Internet dan met een afkoeling van de arbeidsmarkt.

VNU Business Publications, uitgever van onder meer Computable en Intermediair, telt elke week het aantal vacatures op de IT-markt. Deze tellingen verschijnen in de wekelijkse banenbarometer van Computable.
De cijfers tonen een merkwaardig verloop. In de eerste maanden van dit jaar leek er niets aan de hand; In de periode van januari tot en met april was het aantal personeelsadvertenties in de bladen bijna 9 procent groter dan vorig jaar.
De neergang startte in mei; toen gaf de vacaturetelling een afname aan van 16 procent ten opzichte van 1998. In juli was dit verschil zelfs opgelopen tot 25 procent. Alles tezamen verschenen er in de eerste zeven maanden van dit jaar 12.927 IT-vacatures in de bladen. Vorig jaar waren dit er nog 13.003, hetgeen een afname van 0,6 procent betekent.

Snelle daling

Uiteraard vallen er uit een verschil van ongeveer een half procentje weinig conclusies te trekken, maar de trend is duidelijk. Een voorsprong van 21 procent in januari nam in de daaropvolgende maanden af tot een achterstand van 0,6 procent. Deze snelle daling is immers moeilijk over het hoofd te zien. De marktanalisten van VNU wijten de terugval aan twee oorzaken: de afkoeling van de arbeidsmarkt en de toename van het aantal vacatures op Internet.
Met name Internet vormt een luis in de pels van de bladen. Weliswaar is er nog geen sprake van een massaverplaatsing van de advertenties van de papieren kranten naar de vacaturesites - het gaat meestal om een doorplaatsing van de 'papieren advertentie' op Internet - toch houden betrokkenen wel rekening met deze verschuiving. "Er is zeker sprake van een toename van het aantal IT-vacatures op Internet", signaleert Martijn van den Heuvel, directeur van de carrière-site The Monster Board. "Dit gaat ten koste van het aantal advertenties op print. Het is echter de vraag of de omslag van papier naar Internet nu al plaatsvindt. Het zal namelijk nog meer ten koste gaan van de bladen."

Geen cijfers

Het aantal vacaturesites is het afgelopen jaar sterk toegenomen. De meeste uitgevers proberen de verwachte terugval van personeelsadvertenties in de kranten op te vangen met een eigen vacaturebank op Internet. Ze kunnen echter nog geen cijfers geven over de ontwikkeling van het aantal IT-vacatures op het net. Daarvoor is het nog te vroeg.
In Engeland is al duidelijk sprake van een verschuiving. Volgens het Britse VNU-blad Computing nam het aantal papieren advertenties af met 41 procent. Op Internet was er sprake van een stijging met 46 procent. Het vakblad schrijft dat er dan ook absoluut geen sprake is van een bevriezing op de arbeidsmarkt, wel van een enorme verschuiving.
Ook in Amerika neemt de populariteit van Internet onder adverteerders toe. Onderzoeksbureau Forrester voorspelt dat de investeringen in online-advertenties toenemen van 5,7 miljard gulden in 1999 tot 45 miljard in 2004. Het gaat hier niet alleen om personeelsadvertenties, hoewel ook dit soort annonces zal profiteren van de groei.

Verschuiving

Gezien deze ontwikkelingen in Engeland en Amerika, lijkt het of er eerder sprake is van een verschuiving van de advertenties naar Internet, dan van een afkoeling van de arbeidsmarkt. Deze stelling wordt ondersteund door onderzoek dat Heliview eerder dit jaar uitvoerde. Het onderzoeksbureau voorspelt een flinke toename van het gebruik van vacaturesites. De penetratiegraad van web-werving kan stijgen van 24 procent nu tot maar liefst 42 procent in april 2000. Het aandeel van de kranten daalt van 77 procent naar 55 procent.
Op dit moment ziet slechts 8 procent van de Internet-adverteerders web-werving als volwaardige vervanging van personeelsadvertenties in kranten. Dit jaar maakt 24 procent van het Nederlands bedrijfsleven gebruik van Internet bij het werven van personeel. De online-adverteerders kozen voor Internet uit nieuwsgierigheid (32 procent), omdat men dacht de juiste doelgroep (29 procent) of een breed publiek (18 procent) te bereiken. Ze vinden web-werving voornamelijk geschikt voor het zoeken naar automatiseerders.
De bedrijven met ervaring op het gebied van web-werving zijn hierover niet erg tevreden. Maar liefst 64 procent kan geen positieve ervaringen melden. Klachten zijn er wel; het aantal reacties viel tegen, of het bereik is te beperkt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-10T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.