Vergelijking beloning: KPN

Deze week wordt de beloning van telecombedrijf KPN vergeleken met die van collega-automatiseringsbedrijven, in het vijfde deel van de serie over verdiensten van ict'ers. De cijfers zijn afkomstig van managementadviesbureau De Breed & Partners. Via de website van het bureau melden ict'ers hun functies, hoeveel ze daarvoor betaald krijgen en wat voor extra's de werkgever geeft.

Het jaarsalaris dat telecombedrijf KPN aan zijn ict'ers uitbetaalt is flink hoger dan gemiddeld in de branche. Door de bank genomen verdient een automatiseerder bij dit bedrijf 87.060 gulden.
Dat is 18 procent hoger dan het gemiddelde in de branche. Een verklaring hiervoor ziet De Breed in het feit dat 34 procent van de automatiseerders die hun gegevens invulden teamleider of projectmanager zijn. De totale beloning (het door de Breed gehanteerde totaal van jaarsalaris en extra's als dertiende maand, pensioen en bonus) steekt met 109.157 drie procent uit boven de branche (106.202 gulden)
Slecht 9 procent van de KPN'ers komen in aanmerking voor een 'dertiende maand', tegen 32 procent in de branche. Ze krijgen daarentegen 720 gulden meer, 6.930 gulden tegen gemiddeld 6.210 in de branche.
Veel medewerkers komen in aanmerking voor een reiskostenvergoeding, 54 procent tegen 18 procent in de ict-sector. Minder ict'ers krijgen een auto van de zaak of een lease-auto, 35 procent tegen gemiddeld 73 procent in de sector. De meest gereden auto bij KPN is de Ford Mondeo.
Een uitschieter omhoog is de vergoeding voor telefoonkosten; 54 procent krijgt die kosten vergoed en 71 procent heeft een mobiele telefoon, flink meer dan de rest van de ict-bedrijven (zie grafiek).
Het bedrag voor kinderopvang is gemiddeld 4.620 gulden per jaar, bijna gelijk aan het branchegemiddelde (4.646 gulden). Meer dan in de rest van de sector wordt er van de regeling gebruik gemaakt, 4 procent tegen 2 procent. Dit komt wellicht omdat 51 procent van de automatiseerders bij KPN is getrouwd en 69 procent van de werknemers tussen de 25 en de 40 jaar oud is.
Het aantal cursussen is iets meer dan in de branche (gemiddeld drie afgelopen jaar tegen twee in de branche). Men volgt met name externe cursussen, negen bij KPN tegen vijf in de branche. De meest gevolgde cursus is communicatievaardigheden; 29 procent van de KPN-ict'ers heeft deze cursus gevolgd.
 
 
Het beloningsonderzoek van De Breed & Partners baseert zich op de gegevens die automatiseerders zelf invullen op de website. Zij krijgen daar een beeld van hun beloning tegenover die van collega's. Hoe meer van de ruim tweehonderdduizend Nederlandse automatiseerders hun gegevens invullen, hoe nauwkeuriger het beeld. De komende weken worden in Computable de cijfers gepresenteerd van de beloningen bij (in willekeurige volgorde) Cap Gemini, CMG, Baan, Ordina, IBM en Centric.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-07T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.