Syntegra wil met opleiding naar meer consultants

Systeemintegrator doet niet mee aan wervingstunts

Syntegra Nederland in Zoetermeer begint deze maand met de Syntegra Consultants Business School. Langs deze weg hoopt deze systeemintegrator waar meer dan 1.200 mensen werken, beter te kunnen voldoen aan de enorme vraag naar consultants.

De IT-adviesbranche beleeft momenteel gouden tijden. Vooral project-leiders zijn niet aan te slepen. Anderzijds wil Syntegra met de opleiding haar medewerkers een aantrekkelijk loopbaan-perspectief bieden. De Business School vormt voor Syntegra ook een extra troef in de slag om schaars IT-personeel. Waar sommige concurrenten op de arbeidsmarkt stunten met snelle lease-auto's of gerammel van de portemonnee, wil Syntegra zich profileren met haar Business School.
Wie het ver wil schoppen in de IT, zal in zich zelf moeten investeren. Dat kan door deze bedrijfsinterne opleiding te volgen, zo luidt de boodschap van Syntegra.

Versnelling

De Nederlandse dochter van British Telecom mikt op mensen die meer uit hun carrière willen halen. Of zoals Paul Oldenburg, manager bij Syntegra Consultancy & System Integration het stelt: "dit opleidingsprogramma is bedoeld voor mensen die de tijd rijp achten om aan hun carrière een wending te geven." Dat kunnen ervaren IT-medewerkers uit eigen gelederen zijn dan wel ambitieuze mensen van buiten af. Oldenburg denkt dat de verhouding onder de cursisten 'fifty-fifty' zal zijn.
Het volgen van deze opleiding moet leiden tot een versnelling van de carrière. Een consultant die de Business School met goed gevolg heeft doorlopen en een jaar werkervaring als consultant heeft, kan qua ontwikkeling een even grote sprong maken als iemand met drie jaar operationele ervaring in een vaste organisatie of iemand met twee jaar operationele ervaring in een detacherings-organisatie. "Met het diploma van de Business School op zak win je ongeveer een tot twee jaar, afhankelijk van de loopbaan die je anders had gevolgd", aldus Oldenburg
Het zal duidelijk zijn dat de opleiding de deelnemers financieel geen windeieren legt. Maar Syntegra wil daar niet te veel nadruk opleggen. Veel jonge automatiseerders beginnen bij 'services', stromen na verloop van tijd door naar detachering en eindigen als consultants. Hun werkgevers hebben daar baat bij, want de marges op consultancy zijn gemiddeld een stuk hoger dan op detachering. Het verschil met 'services' is nog groter.

Grote belangstelling

De opleiding die drie maanden duurt, wordt vier maal per jaar herhaald. Het aantal deelnemers per programma ligt op 8 tot 10 medewerkers. Volgens Peter Lindeboom, people manager bij 'Consultancy & System Integration', is de belangstelling overweldigend. "Het aantal aanmeldingen was vele malen groter dan het aantal opleidingsplaatsen."
In het programma wordt de nadruk gelegd op verbetering van de communicatieve vaardigheden, zowel in woord als in geschrift. Consultants moeten de zaken goed kunnen formuleren. Gesprekstechniek is belangrijk, evenals vergadertechniek. Ook leert men bijvoorbeeld een plan van aanpak op te stellen.
Daarnaast wordt aandacht besteed aan onder andere (project)management, commercieel inzicht, time management en service management. De opleiding is vooral praktisch van aard. Dat strookt ook met het karakter van Syntegra. Haar consultants onderscheiden zich door hun pragmatische aanpak. De opleiding sluit aan op de normen, standaarden en waarden binnen deze organisatie. Bij Syntegra is men wars van koude drukte en overdreven dikdoenerij. Lijvige rapporten zijn daar uit den boze.
De consultants van Syntegra stellen zich ook niet op als alleswetende goeroes die op geen enkele manier twijfelen aan het eigen gelijk. Ze zoeken liever in nauwe samenwerking met de klant naar een oplossing die ook aantoonbaar werkt. Adviezen worden ook uitvoerig met de opdrachtgever doorgesproken. "Onze mensen zijn niet van het slag dat een abstract rapport op het bureau gooit en snel wegloopt," verduidelijkt Lindeboom.

Geen losse cursus

De nieuwe opleiding is volledig ingebed in de team-gerichte structuur van de Syntegra-organisatie. Zo worden teamleiders en mentoren van de medewerkers die het programma volgen, nauw betrokken bij de opleiding. De 'studenten' worden geacht voor zich zelf bepaalde doelen te stellen. Bijvoorbeeld binnen een jaar in staat te zijn een bepaald project met succes te implementeren. De mentor kan vaststellen op welk niveau een medewerker staat en wat er nog allemaal moet verbeteren. De opleiding is dus veel meer dan het volgen van een losse cursus. Ze vormt een belangrijke schakel binnen een totaal ontwikkelingsprogramma voor de Syntegra-medewerkers.
Oldenburg en Lindeboom onderkennen het gevaar dat Syntegra opleidt voor de concurrentie. "Natuurlijk bestaat er een kans dat net opgeleide mensen worden weggekocht. Maar dat risico valt te beperken door de medewerkers een zo interessant mogelijk perspectief te bieden." Bovendien wordt met de deelnemers een afspraak gemaakt over terugbetaling van een deel van de gemaakte kosten bij voortijdige uitdiensttreding.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-14T00:00:00.000Z Correspondent