Pinkroccade worstelt met geloofwaardigheid

PCM ict-personeel: 'Eerst zien, dan geloven'

Pinkroccade neemt definitief het ict-bedrijf van uitgeversconcern PCM over. De PCM-automatiseerders zijn niet gerust op het behoud van hun baan. De manier waarop de automatiseerder een sanering bij hun toekomstige divisie heeft verdoezeld en uitgevoerd, heeft het wantrouwen alleen maar vergroot. Volgens Pinkroccade kon dit niet anders.

Per 1 september aanstaande wordt de overgang van het ICT Bedrijf van PCM Uitgevers naar Pinkroccade, divisie Infrastructure Services, in gang gezet. Eén dag na de mededeling op 7 juli dat het uitbestedingscontract definitief is, stuurt Hans van Snellenberg, directeur van Pinkroccade Infrastructure Services, een brief naar het PCM-personeel. Daarin kondigt hij aan dat binnen zijn divisie er op die dag - 8 juli - collectief ontslag is aangevraagd voor 66 medewerkers.

'Garantie'

Hoewel hij in de brief benadrukt dat dit besluit een gevolg is van een eerder ingezette reorganisatie en het geen betrekking heeft op de overname van de PCM-automatisering, maakt een groot deel van het personeel zich direct zorgen. In de brief wordt namelijk gesteld dat het mislopen van een aantal contracten tot het definitieve ontslag van de 66 Pink-medewerkers, die reeds boventallig waren verklaard, heeft geleid. "Wat nu als dit vaker voorkomt. We krijgen weliswaar de garantie dat we met behoud van ons werk kunnen overstappen, maar wat stelt dat voor als er in de komende jaren onvoldoende werk is. Een ontslagaanvraag is zo ingediend", zegt een medewerker, die anoniem wil blijven.
Hij verwacht dat Pinkroccade de dienstverlening aan PCM met minder mankracht gaat uitvoeren om de beloofde kostenbesparingen te realiseren. Bovendien is een van de aanleidingen van de sanering een dubbeling in functies die is ontstaan na de samenvoeging van een aantal Pink-onderdelen tot Infrastructure Services. Na de overname van het ICT Bedrijf van PCM ontstaan er natuurlijk ook dubbele functies waar iets aan gedaan zal worden, is de logische gedachte van het PCM-personeel. Dat Pinkroccade na het contract met PCM verwacht meer contracten in de mediawereld binnen te slepen, doen medewerkers af met 'eerst zien, dan geloven'.

Irritatie

Een mededeling op het intranet van de it-club van PCM medio juli dat de onrust inmiddels uit de wereld is, lijkt voorbarig. Onder de werknemers bestaat nog veel irritatie over het besluit tot uitbesteding van de raad van bestuur van PCM Uitgevers en de keuze voor Pinkroccade in plaats van IBM. Bovendien heeft Van Snellenbergs brief, bedoeld om de zorg weg te nemen, eerder de ergernis vergroot.
Het PCM-personeel voelt zich misleid door Pinkroccade, dat op informatiebijeenkomsten met geen woord repte over het ophanden zijnde collectieve ontslag, ondanks vragen over reorganisaties. Van Snellenberg zegt in zijn brief hierover dat tot op het laatste moment is geprobeerd de overtollig geworden Pink-medewerkers elders te herplaatsen. Toen dit eind juni definitief niet lukte, achtte hij het pas gepast zijn medewerkers en daarna PCM in te lichten.
De vakbonden hebben diverse telefoontjes ontvangen, ook over de manier waarop de overtollig verklaarde Pink-medewerkers zijn behandeld. Die moesten na de onheilstijding onder begeleiding direct naar de uitgang. Hoewel ze een paar dagen later mochten terugkeren om hun spullen te pakken en afscheid te nemen van collega's, voelen de meesten zich als criminelen afgevoerd. Babet Hendriks, bestuurder van De Unie, ziet dit liever ook anders, maar zegt uit navraag te hebben begrepen dat Infrastructure Services dit heeft gedaan uit beveiligingsoogpunt. "De getroffen medewerkers kunnen dan niet uit rancune gevoelige informatie misbruiken. Daarnaast wil Pinkroccade in zulke gevallen een duidelijk signaal geven dat het voor hen echt afgelopen is."< BR> 

Nederlandse 'mega-uitbestedingdeals' 2000-2002 (naar omzet):

1) 2000:Atos - Philips.Inzet: Origin.Omzet 1,1 miljard euro,17.000 medewerkers.
2) 2002/2001:Atos Origin - KPN.Inzet: Datacenter, Werkplekdiensten en Softwarehuis.Omzet 400 miljoen euro,2340 medewerkers.
3) 2002:EDS - ABN Amro.Inzet: Ict Wholesale Clients.Omzet 250-300 miljoen euro,2.000 medewerkers (50 procent vast, 50 procent tijdelijk).
4) 2000:Pinkroccade - Gak Groep.Inzet: Automatisering Sociale Zekerheid.Omzet 136 miljoen euro,1.000 medewerkers.
5) 2000:Ordina - Relan.Inzet Relan ICT.Omzet 91 miljoen euro,375 medewerkers.
6) 2002:Cap Gemini Ernst & Young - Arbeidsvoorziening/Facent.Inzet: Werklinq.Omzet 69,1 miljoen euro,360 medewerkers.
7) 2001:Inter Access - Woningraad Groep.Inzet: Nccw-Casa.Omzet 38,6 miljoen euro,300 medewerkers.
8) 2000:Origin - Eneco.Inzet: Automatiseringscentrum Nutsbedrijven.Omzet 38 miljoen euro,162 medewerkers.
9) 2001:Pinkroccade - Campina Melkunie:Inzet: Commit Information Systems.Omzet 26 miljoen euro,180 medewerkers.
10) 2001:Pinkroccade - Negen waterbedrijven.Inzet: Computercentrum Waterbedrijven.Omzet 20 miljoen euro,150 medewerkers.

 
Bron: Computable


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-15T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.