IT-branche nog teveel mannenwereld

De drempel voor vrouwen om te solliciteren naar een functie in de automatiseringsbranche is nog steeds veel te hoog. Dit zegt directeur Kenneth Tan van Go for It. Dit bedrijf organiseert speciale opleidingen voor vrouwen die in de automatisering willen werken.

Tan merkt dat vrouwen vaak moeilijk een entree vinden in de IT-wereld. "Neem bijvoorbeeld de wervingscampagne van CMG. Dit bedrijf adverteert met mannen in blauwe pakken. Dit spreekt veel vrouwen niet aan", zegt de directeur van het Amsterdamse bedrijf. Verder proberen veel automatiseringsbedrijven mensen te lokken met geld of een auto. "Dit soort zaken interesseert veel vrouwen niet. Zij willen liever mogelijkheden krijgen om parttime te werken, of ze zien liever dat de werkgever een crèche voor de kinderen regelt", meent Tan.
Corrina Petrus, initiatiefneemster van de stichting Tech Women, bevestigt het beeld dat de IT-branche een mannenwereld is. "Er lopen best aardige mannen rond. Toch is het een typische macho-wereld. De mensen doen net of ze overal verstand van hebben. Dit is een omgeving waarin veel vrouwen zich niet thuisvoelen", aldus Petrus, die zelf als programmeur heeft gewerkt en ook de organisatie Webgirls heeft opgericht. De vraag wat er moet veranderen om de branche aantrekkelijker te maken voor vrouwen, laat ze onbeantwoord. "Dat zou ik zo niet weten."

Interesse wekken

De stichting Tech Women gaat in september van start. Doelstelling van de organisatie is techniek dichter bij de mensen te brengen. De stichting probeert tevens de interesse van vrouwen te wekken voor technische beroepen en aandacht te vestigen op vrouwen die al in de techniek werkzaam zijn. "Ik vind dat veel meer vrouwen dit soort beroepen moeten oppakken", zegt Petrus.
Go for It leidt momenteel dertien vrouwen op voor een functie in de IT-branche. De deelneemsters beschikken over verschillende achtergronden. Het gemeenschappelijke element is dat ze geen ervaring hebben in de automatisering en werkloos zijn. De cursisten behouden gedurende hun opleiding een uitkering. Ze tekenen bij aanvang wel een arbeidsovereenkomst, die na afloop van de cursus ingaat. De leeftijd van de deelnemers varieert van negentien tot 55 jaar.

Details

Directeur Tan is erg enthousiast over de opleiding. "Toch moesten we in het begin wel even wennen. Vrouwen benaderen zaken toch anders. Ze wilden alles tot in de kleinste details weten. Het was duidelijkheid dat ze veel waarde hechten aan zekerheid." na afloop van de opleiding kunnen de vrouwen aan de slag voor 32 uur in de week. Volgens Tan zijn kortere werkweken essentieel om vrouwen mogelijkheden binnen de automatisering te bieden. "Als we het volgende opleidingstraject starten, wil ik de mogelijkheid tot kinderopvang bieden. Daar hebben we de vorige keer niet bij stilgestaan. Op dit moment voeren we besprekingen met dagverblijven."
Clara van Donderen is een van de vrouwen die de opleiding volgt. De 45-jarige cursiste ambieert een baan in de automatisering, maar deinsde in het verleden terug voor het beeld dat van deze mannenwereld bestaat. "Ik heb zeker het idee dat veel vrouwen terughoudend zijn. Mannen profileren de branche ook als hun wereldje. Gelukkig begint dit wel te veranderen." Na de vakantie zal Van Donderen beginnen aan een stage als supportmedewerkster bij een automatiseringsbedrijf. "We moeten maar snel een einde maken aan het mannelijk karakter van deze branche."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-07T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.