Bonden weer welkom bij Getronics

Dienstverlener wil relaties met klanten, beleggers en personeel normaliseren

Getronics is bijna uitgereorganiseerd. Het bedrijf probeert nu de relaties met klanten, beleggers, personeel en andere partijen te normaliseren. In dat kader lijkt het vertrek van de hrm-directeur, waarmee het bedrijf de deur openzet voor de vakbonden, goed uit te komen.

Een van de bekendste slachtoffers van de reorganisatie wordt hrm-directeur Mattijs Kropholler. Het bedrijf wil niets kwijt over de redenen voor zijn vertrek. Het lijkt te willen breken met de gewoonte de vakbonden buiten de deur te houden. De bonden krijgen nu de kans om echt te onderhandelen over bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden en sociale plannen. Vorige zomer weigerde Kropholler nog met hen te praten over bijvoorbeeld de regels voor salarisverhogingen. Hij hield vol, zelfs toen de bonden met zo'n zestig Getronics-medewerkers voor de poort demonstreerden.
Zijn vertrek is een van de tekenen dat de nieuwe topmannen, bestuursvoorzitter Axel Rückert en vice-voorzitter Klaas Wagenaar, het concern in rustiger vaarwater krijgen. Ze beslechtten eerder al de maandenlange twist tussen directies en obligatiehouders over de aflossing van schuldbrieven. De schuldeisers gingen begin vorige maand akkoord met een aflossingsvoorstel.

Winstmakers

De terugkerende rust maakt het bedrijf voor speculanten minder interessant. De meeste financieel analisten bevelen die klanten dan ook aan hun aantallen aandelen Getronics te reduceren.
Ook de lange-termijn investeerders wachten nu af. Het concern heeft twee van de belangrijkste winstmakers inmiddels van de hand gedaan. Eind vorig jaar verkocht Getronics ict-beheerder US Government Solutions. Afgelopen april is Ghrs (loonstrookjes- en personeelszakendienstverlener, het voormalige Raet) overgedaan aan durfkapitalist NIB Capital, eigendom van verzekeraar Pggm en pensioenfonds ABP. Zie dan nog maar eens de 13 procent rente te betalen op de overblijvende 480 miljoen euro schuld. Daarvoor is het omruilen van een oude lening bij ABN Amro, ING en Barclays niet voldoende; hiermee kreeg het bedrijf allereerst meer geld in kas.
De verkoop van Ghrs geeft aan welke koers de nieuwe topmannen inslaan. Het duo heeft ervaring met het ontmantelen en klaarmaken voor de verkoop van bedrijven, zoals gebeurd is met Baan en de divisie mobiele telefonie van Philips. In die trend past ook de verkoop van de 10,3 procent aandelen van Merkantildata die Getronics bezat.

Onderwijs

Twee maanden na hun aantreden wordt in Italië, bij het eind jaren negentig overgenomen Olivetti Systems en Services, het bloeden gestelpt. Ruim vijfhonderd man, 20 procent van het personeel, komt op straat te staan.
Roberto Schisano, de nieuwe president Getronics Italië, (ooit bestuursvoorzitter van het andere, inmiddels failliete deel van Olivetti) belooft nog eind dit jaar uit de rode cijfers te zijn. De kosten van de reorganisatie worden gedrukt door een financiële opvangregeling van de Italiaanse overheid.
Het zwaartepunt van de reorganisatie ligt echter niet in Italië. Op een buitengewone aandeelhoudersvergadering eind vorige maand maakte Wagenaar bekend 1400 arbeidsplaatsen te schrappen. Dat zijn er tweehonderd meer dan eind april was aangekondigd. Met in totaal zeshonderd vallen de meeste ontslagen in Nederland. Hier werkt een kwart van de 23 duizend personeelsleden.
Het reorganisatienieuws van het bedrijf neemt af. De afgelopen tijd komt het zelfs weer met berichten over nieuwe opdrachten, onder meer van de NS en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Voor de buitenwacht is daarmee het moment aangebroken te letten op het bedrijfsresultaat. Dat blijft, als het net zo gaat als bij de collega's in de ict, de komende maanden niet al te best.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-18T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.