It-personeelsbestand in onbalans

Bedrijven en vakbonden worstelen met inzetbaarheid

Atos Origin en Getronics PinkRoccade werven honderden nieuwe medewerkers, maar snijden ook honderden arbeidsplaatsen weg. Een andere grote automatiseerder, IBM, snijdt eveneens in het personeelsbestand. Ook bij banken, onder meer ING en Fortis, verdwijnen it-banen, terwijl er wel ruimte blijft voor het aantrekken van specialisten. De vakbonden maken zich zorgen over dit inzetbaarheidvraagstuk.

Sociaal plan Atos Origin
De vakbonden en Atos Origin hebben een akkoord bereikt over het sociaal plan voor de reorganisatie binnen de divisie Managed Operations. De automatiseerder maakte enkele weken geleden bekend dat hij bij de onderdelen Enterprise Infrastructure Services en End User Services respectievelijk tachtig en 165 arbeidsplaatsen schrapt. In het sociaal plan is vastgelegd dat de selectie voor de te ontslagen werknemers plaatsvindt binnen leeftijdscategorieën (25-35 enzovoort) op basis van 'last in, first out'. Er is een herplaatsingregeling, maar naar verwachting zullen weinig medewerkers intern een nieuwe baan vinden. De afvloeiingsregeling bestaat uit een schadeloosstelling conform de kantonrechterformule.
Tijdens de besprekingen hebben de vakbonden nog eens de verhuisproblematiek aangekaart. Atos Origin wil diverse medewerkers van vestigingen in Groningen en Eindhoven overplaatsen naar het hoofdkantoor in Utrecht, om daar "dichter bij de klant te zitten", aldus een zegsvrouw. De bonden zien niets in dat plan, maar onderhandelen inmiddels wel over een compensatieregeling, zij het moeizaam.
Volgens Babet Hendriks van vakbond De Unie vormen 'employability' (de inzetbaarheid van personeel in een organisatie), uitbesteding en offshoring de thema's in de ict-markt waarover de vakorganisaties zich de komende tijd het meest zullen buigen. Ze merkt dat bedrijven, zowel de aanbieders als de gebruikers van ict, kampen met een onevenwichtige bezetting van it-functies. "De inzetbaarheid van het personeel schiet soms tekort als je wilt voldoen aan de nieuwe automatiseringsbehoeften van de markt. Werkgevers moeten hun medewerkers tijdig op een nieuw spoor zien te zetten, maar dat lukt in veel gevallen niet. Daarom zoeken ze hun heil in reorganisaties en werving, maar dat kost wel geld."

Vergroeid

Kwetsbaar zijn de it-functies voor desktops en it-infrastructuren. Bedrijven kijken bijvoorbeeld hoe ze de beheerders efficiënter kunnen inzetten door activiteiten te bundelen en gebruiken technologie waarbij grootschaliger beheer op afstand mogelijk is. Bovendien neemt de vraag af, omdat opdrachtgevers door reorganisaties minder werkplekken te beheren hebben. Bestuurder Jan-Paul Veenhuizen van FNV Bondgenoten wees in het kader van de sanering bij de divisie Managed Operations van Atos Origin erop dat veel van dit soort werknemers de veertig gepasseerd zijn en vergroeid zijn met hun beheerwerk. Dat maakt inzetbaarheid op andere functies moeilijk. Hij denkt dat ze beter een baan kunnen zoeken bij kleinere bedrijven, waar ze nog de rol van it-expert kunnen spelen.
Hendriks erkent dat inzetbaarheid ook voor de vakbonden een lastig onderwerp is. "Ook voor ons is het niet duidelijk waar precies de oplossing ligt. Wij denken aan initiatieven op het gebied van 'sociale innovatie', zoals meer budget vrijmaken voor opleidingen, maar alleen daarmee red je niet. De komende tijd moeten we nadenken over hoe dit vastlopen van personeel te voorkomen valt."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-22T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.