Op vakantie (Gijs Hillenius)

De ict-sector heeft het zwaar en steeds meer ict-directies gaan over tot het nemen van voor het personeel pijnlijke beslissingen. Het aantal automatiseerders dat zich bij de bonden meldt groeit met de dag.

De bonden zien in de aanwas tekenen dat de ict-branche eindelijk een normale sector wordt. Ze proberen nu meer invloed te krijgen bij de bedrijven. De afgelopen weken lijkt deze strijd tussen vakbonden en ict-directies zich te verharden. Het ontslaan van automatiseerders door CMG wekt bij de bonden terecht grote verontwaardiging. Het bedrijf hernoemt ict'ers ineens tot 'uitzendkrachten', die het na het vervullen van hun opdracht op straat kan zetten.
De twist om een ruimere salarisverhoging bij Getronics leidde tot een demonstratie. De bonden eisen dat het bedrijf alle medewerkers een normale loonsverhoging biedt. Veel medewerkers steunen deze eis.
Totnogtoe weerstaan de ict-directies de bonden uitstekend. CMG verwijst naar het arbeidsrecht en stelt dat het niets met de bonden te maken heeft. Getronics wimpelde de demonstrerende bonden af met de toezegging dat het snel op de aangeboden petitie zou reageren, maar hield vervolgens voet bij stuk. Een managementtruc, waar de bonden ingestonken zijn.
Hier speelt niet alleen dat de ict-sector de bonden buiten de poort weet te houden. De bonden zijn zelf niet ingesteld op hun groeiende verantwoordelijkheid in de ict-sector. Vraag een vakbondsbestuurder naar de stakingen die hij aan het voorbereiden is, en hij zal antwoorden dat alle plannen uitgesteld worden tot na de vakantie.
Zo werkt het niet.
Laten de bonden en hun ict-leden deze gelegenheid voor actie voorbij gaan, dan is de situatie blijkbaar niet echt ernstig. Willen de bonden hun nieuwe leden beschermen tegen ontslag of inkomensdaling, willen ze de ict-topmannen laten zien dat ze ook in deze mondiale sector sterk zijn, dan moeten ze werken aan een hete zomer.

 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-19T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.