Bonden en ING stellen protocol op

Reorganisaties en sourcingsplannen vragen om werkzekerheid

De vakbonden zijn met ING Groep een werkzekerheidgarantie overeengekomen voor medewerkers die hun baan dreigen te verliezen. De bankverzekeraar buigt zich momenteel over mogelijke opties om ict-activiteiten uit te besteden dan wel te offshoren.

In de onlangs afgesloten collectieve arbeidsovereenkomst (cao) hebben ING Groep en vakbonden een protocol over werkzekerheid opgenomen met oog op de reorganisatie bij Nationale Nederlanden (waarbij veel it-gerelateerd werk vervalt), andere saneringen en mogelijke offshoringstrajecten. Dit protocol geldt vanaf 29 juni 2005, maar moet nog wel als aanvulling in het sociaal plan worden uitgewerkt. Afgesproken is dat ING sámen met boventallig verklaarde werknemers nieuw werk zoekt binnen of buiten het bedrijf. Opvallend is dat ING bereid is contracten aan te gaan met externe werkverschaffers, constructies die al eerder zijn toegepast bij ABN Amro (met vijf it-partners), IBM (Yacht) en Fortis Bank (United Restart).
Bij eventuele uitbestedingsovereenkomsten in Nederland geldt de Wet Overgang Ondernemingen, waarbij de medewerker zijn werk volgt. De bonden hebben met ING afgesproken dat firma's die bereid zijn met vakbonden te onderhandelen, een voorkeurspositie genieten in een uitbestedingstraject. Ook kan, wanneer ING binnen twee jaar besluit de activiteiten terug te halen, het betrokken personeel terugkeren naar het concern.
Momenteel voert ING samen met een aantal grote automatiseerders, waaronder in ieder geval Atos Origin en Unisys, verkenningen uit op het gebied van uitbesteding en offshoring bij de divisie Operation/IT (in Nederland werken naar schatting zesduizend automatiseerders). De vakorganisaties verwachten dat pas na de zomervakantie concrete stappen worden ondernomen. Een ING-zegsvrouw kan dit niet bevestigen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-15T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.