De nieuwe trend: werken als IT'er in Nieuw-Zeeland

ZUNDERT - Via bemiddeling van het immigratiebureau en het recruitmentbureau ODG start Arend van de Berg (31 jaar) volgende week bij zijn eerste werkgever in Nieuw-Zeeland: een bedrijfje dat actief is in de automatisering van de zuivelindustrie.

Van den Berg reageerde op een advertentie die het Nieuw-Zeelandse immigratiebureau vorig jaar augustus in Intermediair plaatste. Na een -in zijn ogen- strenge selectieprocedure kreeg hij uiteindelijk half februari een permanente verblijfsvergunning. Leeftijd, opleiding en werkervaring waren criteria die zwaar wogen.
Over de begeleiding van zowel het immigratie- als het recruitmentbureau is hij te spreken. 'Je kunt kiezen uit verschillende soorten begeleiding door het immigratiebureau. Ik heb voor een volledige begeleiding gekozen. Dat kostte 7.000 gulden. Het recruitmentbureau heeft mij op een aantal vacatures gewezen. Ik ben in november naar Nieuw-Zeeland gegaan om te solliciteren. Uiteindelijk is het met de bedrijven die ik via het recruitmentbureau heb bezocht, niets geworden. Ze wilden dat ik er onmiddellijk aan de slag ging. Via via ben ik in contact gekomen met een Nederlander die een klein IT-bedrijfje heeft dat is gespecialiseerd in de zuivelindustrie. Met hem kon ik afspreken om eerst weer naar Nederland terug te keren voordat ik op een jaarcontract aan de slag zou gaan', aldus Van den Berg die al met al fors heeft geïnvesteerd in zijn vertrek naar Nieuw-Zeeland.
Van den Berg heeft op de hts computertechniek gestudeerd en negen jaar werkervaring in de technische automatisering. De drukte en toenemende agressie in Europa deden hem besluiten om te gaan emigreren. Voorlopig heeft Van den Berg, die niet getrouwd is, bij een Nederlands echtpaar onderdak gevonden. Hij is vertrokken met koffers met kleren en wat persoonlijke spulletjes. De rest, waaronder zijn motor, heeft hij verkocht. Hij is niet van plan naar Nederland terug te komen. 'De tijd dat ik in Nieuw-Zeeland aan het solliciteren was heb ik als plezierig ervaren. De mensen zijn eerlijk, recht-toe-recht-aan en gemakkelijk in de contacten', meent Van den Berg die tijdens zijn sollicitatiereis heeft gemerkt dat de kranten er vol staan met vacatures voor banen in de automatisering. Mocht zijn eerste baan hem niet bevallen, dan zijn er genoeg andere mogelijkheden.
'Je moet wel zeker weten dat je wilt. Ik ben in Nieuw-Zeeland iemand tegengekomen die, net als ik daar aan het solliciteren was. Toch is hij ermee gekapt, omdat hij ging twijfelen of hij wel de juiste beslissing had genomen. Zelf sta ik er nog voor honderd procent achter.' CZ

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-15T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.