HP-directie herhaalt Compaq-geschiedenis

Wegwerken Fiorina doet denken aan exit Pfeiffer

De directieraad van HP heeft vorige week naar voorbeeld van de voormalige Compaq-directie de ceo gewipt. Topvrouw Carly Fiorina is de laan uitgestuurd, net als toentertijd Compaq-topman Eckhard Pfeiffer.

  
Topvrouw Carly Fiorina is niet langer de baas van HP.
Pfeiffer is in april 1999 ontslagen door de directieraad, Fiorina afgelopen week. Feitelijk heeft de topvrouw ontslag genomen, maar dat is gebeurd nadat de raad haar dat gevraagd had. Haar aftreden is met onmiddellijke ingang effectief.
De officiële reden is een verschil van mening tussen Fiorina en de directieraad over de uitvoering van de bedrijfsstrategie. Dit herinnert aan Pfeiffers exit. Hij moest van de directie het veld ruimen vanwege druk vanuit Wall Street, dat het vertrouwen in Compaqs strategie had opgezegd. Ironisch genoeg heeft zijn opvolger, Michael Capellas, zijn bedrijf uiteindelijk verkocht aan HP.
Capellas was in 1998 overgestapt van Oracle naar Compaq om daar cio te zijn. Na het ontslag van Pfeiffer is hij eerst benoemd tot interim-coo en uiteindelijk tot ceo. De consensus luidde aanvankelijk dat de nieuwe topman de stroman was van raadsvoorzitter Ben Rosen, die al jaren vele vingers in de pap had bij Compaq. Rosen diende zelf in de periode tussen Pfeiffer en Capellas als interim-ceo.

Uitvoerder, náást Fiorina

Na de overname door HP functioneerde Capellas enige tijd naast ceo Fiorina als president, verantwoordelijk voor de uitvoering van de strategie. Hij legde in november 2002 zijn beide HP-functies, president en lid van de directieraad, neer en stapte over naar de worstelende telecomleverancier Worldcom. De overname door HP lag krap zes maanden in het verleden en hij vertrok met een slordige 16 miljoen dollar aan compensatie.
De beurskoers van HP daalde maar liefst 10 procent, hoewel dat Capellas' vertrek geen totale verrassing was. Fiorina nam het werk van Capellas over, wat dus vooral de operationele taken omvatte. Kennelijk heeft het daaraan gelegen dat zij nu op haar beurt het veld moet ruimen.
Fiorina vertrekt met een slordige 21 miljoen dollar, waarvan de voorwaarden al bij haar aantreden in 1999 zijn vastgelegd. De directie spreekt dan ook van een normale gouden handdruk. De aandelenkoers van HP steeg direct na de bekendmaking van Fiorina's ontslag met ruim 10 procent, wat neerkomt op een waardeverschil van zo'n zeven miljard dollar.

Zoektocht

De gehele HP-directieraad zit sinds vorige week in een commissie die zoekt naar een nieuwe ceo. Raadslid Patricia Dunn, die nu interim-voorzitter van de raad is, bevestigt dat er nog geen gesprekken zijn geweest met potentiële kandidaten. Zij erkent daarmee dat het onvrijwillige vertrek van Fiorina relatief abrupt is gebeurd. Bovendien fungeert cfo Robert Wayman nu als interim-ceo, waarvoor hij is teruggekeerd naar het bedrijf dat hij in 2002 na de integratie van Compaq verliet. Wayman werkte toen al zesendertig jaar bij HP.

  
De teruggekeerde financieel directeur Robert Wayman fungeert als interim ceo.
Dunn benadrukt echter dat de beslissing zeker geen bliksemactie was: "We hebben het hier weken over gehad, onder meer met externe adviseurs." Ook het bericht van een gerichte ondermijning van Fiorina wordt officieel ontkend: "De directieraad voert een continue keuring uit, van zowel het presteren van het bedrijf als van de strategie."

Portfoliostrategie

Analisten menen nu dat juist da laatste het struikelblok was. De HP-directie en Fiorina zelf ontkennen dit en spreken van een verschil van mening over de uitvoering van de strategie. Wayman hamert erop dat het bedrijf de portfoliostrategie nu niet loslaat. Fiorina is voorstander van die aanpak, waarbij de combinatie van producten meer moet zijn dan de som van de delen.
Financieel analisten en aandeelhouders hebben al geruime tijd kritiek op HP. Zij willen onder meer dat het bedrijf zijn lucratieve printerdivisie verzelfstandigt, zodat de winst daarvan gereflecteerd kan worden in de aandelen. Nu gaat de opbrengst van printers op in het geheel en spekt de divisie daarmee de activiteiten van de pc- en enterprise-divisies die het aanmerkelijk moeilijker hebben. Sommigen roepen ook dat HP zijn pc-tak van de hand moet doen, net zoals IBM dat heeft gedaan.
HP heeft juist onlangs zijn printer- en pc-divisies samengevoegd om meer uit de combinatie te kunnen halen. Het bedrijf laat wel zijn concurrentiestrijd om marktaandeel tegen rivaal Dell varen; HP wil niet meer marktaandeel tegen elke prijs en de financiële verliezen die daarmee gepaard gaan.

Uitvoering

"Ik wil geen commentaar geven op het verleden", reageert HP-veteraan Wayman op vragen over de printer- en pc-samenvoeging. "Sommige van onze divisies, waaronder imaging and printing, doen het goed. We willen de andere gebieden nu laten groeien. Onze pc-divisie is van een zwaar verlies nu naar een matige winst gegaan. Die zit nog niet op het niveau waar we het willen hebben, hoewel de consumententak ervan het veel beter doet."
Topvrouw Dunn ontkent dat Fiorina's vertrek is gerelateerd aan het financiële presteren van HP in het derde kwartaal van afgelopen jaar. Het bedrijf rapporteerde toen onder de verwachtingen en weet dit aan gebrekkige uitvoering. Toch is dat de officiële reden voor het indirecte ontslag van Fiorina, die in 1999 was aangetrokken om HP uit het slop te trekken. Wayman zegt zich nu te concentreren op het succes van HP en het uitvoeren van de huidige strategie. "We moeten het beter doen dan vorig jaar." Hij voegt daaraan toe dat de enterprise-divisie nog wat problemen met de uitvoering had.
Overigens maakt HP midden deze week, net na het ter perse gaan van Computable, de financiële resultaten bekend van het eerste kwartaal. Cfo Wayman zegt dat die in lijn zijn met de verwachtingen, maar dat de recente schikking met Intergraph er nog af gaat. Dat is een eenmalige afschrijving van 141 miljoen dollar om de patentenaanklacht van die voormalige processorproducent in den minne te schikken.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-18T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.