Industrie zoekt oplossing voor tekort netwerkspecialisten

3Com heeft nu ook opleiding

De industrie maakt prachtige netwerkproducten, maar er is een groot tekort aan mensen die weten hoe een netwerk gebouwd wordt. En deze krapte op de arbeidsmarkt neemt toe. Volgens een onderzoek van IDC loopt het tekort aan netwerkprofessionals in Nederland op tot ruim 58.000 in 2002. Na Cisco heeft nu ook 3Com een antwoord en komt met haar eigen opleidingsprogramma voor netwerkspecialisten, het Masters of Network Science Program (MNS).

Het internetgebruik neemt explosief toe. Alleen in Nederland groeit het aantal aansluitingen al van 1,3 miljoen in 1998 tot 5,7 miljoen in 2003, aldus de cijfers van onderzoeksbureau IDC.
De producenten van netwerkcomponenten spinnen garen bij de behoefte aan netwerken. Zonder computernetwerken is er immers geen internet. Maar er gaapt een gat tussen vraag en aanbod van netwerkprofessionals. Cisco heeft daarom in september 1999 samenwerking gezocht met een aantal opleidingsinstituten om een algemene opleiding tot netwerkspecialist te verzorgen. De bedoeling van Cisco is zowel zelf te profiteren van een groter aanbod van netwerkexperts voor de eigen organisatie als ook professionals op te leiden voor haar distributeurs.

Verschillen

Ook 3Com heeft sinds medio 1999 een eigen opleidingsprogramma. Er is echter sprake van een aantal verschillen ten opzicht van Cisco. Het MNS-programma van 3Com wordt in-house ontwikkeld en verzorgd en het bedrijf traint medewerkers van distributeurs alleen in de toepassing van eigen producten.
Het MNS-programma richt zich echter wel op het verbreden van algemene netwerkexpertise. Neil Denham, manager van de MNS-opleiding windt er geen doekjes om. "We kunnen er natuurlijk niet onderuit dat er een tekort aan netwerkexperts bestaat. Daarom zorgen we ervoor dat kandidaten volledig inzicht krijgen in netwerkoplossingen. Maar we blijven een commercieel bedrijf, dus er wordt getraind met 3Com-producten". Denham bevestigt dat de netwerkindustrie nog niet zover is dat zij gaan samenwerken om een algemeen opleidingsprogramma voor netwerkspecialisten op te zetten.

Nederlands

De MNS opleiding staat open voor medewerkers van 3Com klanten, zakenpartners en werknemers en leidt op tot netwerkspecialist. Op 28 januari 2000 zijn de eerste twee Nederlandse netwerkprofessionals MNS-gecertificeerd.
Die primeur is voor Hajo Jonker en Marcel Kous van het Purmerendse Debis-Marketech. Het examen was pittig vond Jonker. "Vooral het gedeelte over troubleshooting is niet te doen als je geen brede netwerkkennis hebt". De Nederlanders trainen bij 3Com in Nederland, het examen vindt plaats in het MNS-lab in Hemel Hempstead. De netwerkleverancier wil met MNS een standaard neerzetten voor netwerkspecialisten naar het voorbeeld van het MCSE-programma van Microsoft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-11T00:00:00.000Z Chris Sprangers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.