Directeuren SNI Nederland stappen op

Tegenvallende groeicijfers bij Siemens Nixdorf hebben onverwachts het vertrek ingeluid van de twee top-directeuren. Algemeen directeur ir. Rob Timmermans en financieel directeur W. Hanekamp ruimen het veld na het missen van de verkoopdoelstellingen.

Timmermans zag geen kans flink marktaandeel te winnen, zoals hij had aangekondigd. Na krap drie jaar geeft hij het op. Toch is zijn vertrek een verrassing voor zijn 400 medewerkers. Na een moeilijke periode van herstructureringen en matige resultaten leek Siemens Nixdorf in 1995 de weg omhoog te hebben gevonden. Maar vorig (boek)jaar bleek het resultaat weer matig.
In het boekjaar 1995, het beste jaar uit het bestaan van SNI, werd een omzet van 230 miljoen gulden en een netto resultaat van 10 miljoen gulden behaald. In 1996 daalde de omzet naar 207 miljoen met een netto resultaat van ongeveer 700.000 gulden. De verkoop van het winstgevende onderdeel Elektronische Printsystemen aan Océ-van der Grinten was de voornaamste oorzaak van de achteruitgang. Ook de resultaten over de eerste vier maanden van het nieuwe boekjaar zijn teleurstellend.

Ambities te hoog

Timmermans lijkt het slachtoffer van zijn eigen ambities. Hij heeft de verwachtingen veel te sterk omhoog geschroefd. Amper vier maanden geleden nog kondigde hij aan de omzet in vier jaar te willen verdubbelen. In het jaar 2000 zou Siemens Nixdorf Nederland tot de tien grootste IT-aanbieders in Nederland moeten behoren. Ook op de PC-markt wilde Timmermans verder opstomen. Bij dat streven speelt het programma om een cultuuromslag te bewerkstelligen een belangrijke rol. Werknemers worden aangemoedigd om los van hierarchie en vaak afdelingsoverschrijdend te werken aan verbeteringen van de prestaties van de onderneming.
Hij stond daarbij een onconventionele aanpak voor. Hij hechtte daarbij sterk aan onderzoeken naar de tevredenheid van klanten. In 1995 gaven de klanten aan Siemens Nixdorf het cijfer 6,2. Vorig jaar werd het een 6,5. Dat moet omhoog naar een acht.
Overigens boekte Timmermans ook de nodige successen. Het financieel logistieke softwarepakket R/3 LIVE bleek aan te slaan. Verder gaf het Amerikaanse computerblad Byte vorig jaar in de categorie 'beste ontwikkelingssoftware' een prijs aan het nieuwe software-produkt ComUnity, dat mede in Nederland is ontwikkeld. Het betrof hier een bouwpakket van componenten en diensten waarmee flexibel individuele oplossingen kunnen worden samengesteld.
De functies van Timmermans worden voorlopig waargenomen door R. Lamprecht, die van SNI in Duitsland komt. Financieel directeur W. Hanekamp wordt opgevolgd door J. Stolp, die voorheen bij Siemens Nederland werkte. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-01-24T00:00:00.000Z Correspondent