Bewering over geflipte historici beledigend

"Door de krapte op de arbeidsmarkt treden geflipte historici en juristen toe tot het gilde der automatiseerders", schrijft de heer Couzy in zijn artikel 'IT'ers moeten zich weer profileren' (Computable, 17 december 1999).

Nou, ik ben zo'n geflipte historicus. Gek verklaard door zowel vakbroeders als automatiseerders toen ik in 1994 het besluit nam om, met mijn bul onder de arm, de automatisering in te gaan. Ik wilde van mijn hobby mijn werk maken omdat de automatisering meer toekomst bood dan Geschiedenis.
Begonnen als helpdeskmedewerker, heb ik me na zes jaar hard werken en studeren kunnen opwerken tot netwerkspecialist (jawel, met uitgebreide certificering). Technisch ben ik misschien niet alwetend, maar dat heb ik proberen te compenseren door klantgericht denken en goed communiceren, iets wat bij mijn technisch opgeleide collega's nog wel eens ontbrak.
Ik vind het dan ook erg ongenuanceerd, ja zelfs beledigend, om zomaar te stellen dat het toetreden van historici en juristen ten koste gaat van de kwaliteit van de beroepsgroep. Ik ben het wel eens met de mening van de heer Couzy dat de kwaliteit van de beroepsgroep terug loopt, maar ik vind het erg kortzichtig om hier alleen de vooropleidingen de schuld van te geven.
Dat ik mij de laatste tijd vaker erger aan collega's, heeft veel meer te maken met instelling dan met vakkennis: te laat komen, afspraken niet nakomen, opdrachten niet of slordig afronden, en dergelijke. Dit heeft niets met vooropleiding te maken, maar met karakter. De oplossing van de heer Couzy, dat automatiseerders zich weer moeten gaan onderscheiden, zal dan ook niet werken, als men niet kijkt naar de houding en het karakter van de persoon in kwestie. Er zijn goede en slechte technische automatiseerders, net zoals er goede en slechte historici zijn.
Verder schrijft hij over de tijd dat 'automatiseerders zich als Pallas Athena op de berg Olympus voelden', (waar zouden we zijn zonder de geschiedenis?) 'onbereikbaar voor gewone stervelingen'. Dat dit een ongewenste situatie is, daar zijn we het beide over eens, maar dan moet de auteur niet gaan spreken over 'automatiseerders die zich moeten onderscheiden' en 'het gilde der automatiseerders'. De heer Couzy lijkt, gezien de toon van dit artikel, helaas weer op weg naar de top van de berg.
 
Stefan Senden,
netwerkspecialist Ntnt Nederland

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-14T00:00:00.000Z Stefan Senden