Hoe behoud ik mijn baan?

1 op 8 ict-banen verdwijnt naar lagelonenlanden

Uit recent onderzoek van Ernst & Young blijkt dat één op de acht ict-banen de komende jaren naar het buitenland verdwijnt. Hoe voorkom je dat je baan verdwijnt naar een lagelonenland?

De hype is ervan af, werken in de ict is ‘business as usual’ geworden”, constateert Jacob Verschuur, de onderzoeker bij Ernst & Young die iedere twee maanden de ict-markt in de gaten houdt met de ICT Barometer.

Uit zijn laatste barometer blijkt dat één op de acht ict-banen naar het buitenland verdwijnt.

Verschuur zegt: “Wat wegvalt is callcenterwerk en eenvoudig programmeerwerk. Het werk dat achterblijft is de installatie en het onderhoud van werkplekken en ontwikkelprojecten met klanten. Alles wat te maken heeft met de klant blijft.”

Sylvia Roelofs, directeur van brancheorganisatie ICT~Office, vult aan: “Het uitbesteden van met name technisch werk is een manier om concurrerend te blijven. Hoogwaardig werk blijft in Nederland. Het gaat dan vooral om klantgedreven, innovatieve projecten.”


Tekort

Ook ICT~Office liet onderzoeken hoe de werkgelegenheid voor ict’ers zich in ons land ontwikkelt. Uit haar onderzoek, dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau IDC, blijkt dat tot 2010 in totaal 27.000 ict-banen naar het buitenland verdwijnen. Tegelijkertijd ontstaat er hier echter een tekort aan ict-professionals van tussen de 8.000 en 10.000.

Vooral projectmatig werk blijft achter in ons land, meent Roelofs. “Implementatie, beveiliging, projectmanagement blijft hier. Het gaat om werk op alle niveaus, van mbo tot wo. Werk dat verder van de klant afstaat verplaatst zich naar het buitenland.”

Hoe blijf je een aantrekkelijke partij op de arbeidsmarkt? Competenties waarover ict’ers in de toekomst volgens Roelofs dienen te beschikken zijn ‘communicatief vermogen, interactief zijn en creativiteit. En ze moeten goed functioneren in projectteams bij de klant.’

Verschuur, Ernst & Young: “De ontwikkelingen zullen steeds harder gaan en je moet steeds meer alert zijn en bij blijven in je vak. Alleen vakliteratuur bijhouden is niet genoeg, je moet investeren in de diepte met bijvoorbeeld trainingen. Als ict’er doe je er goed aan om een werkgever te zoeken die wil investeren in je ontwikkeling en budget heeft voor scholing.”


Budgetten

Verschuur nuanceert: “Zolang de economische groei boven de drie procent ligt, gaat het met de ict-sector ook goed.” Volgens Roelofs ligt de groei in de sector daar met 4,5 procent ruimschoots boven. Verschuur: “Ik zie een parallel met de scheepvaartbranche. Ook dat werk vertrok naar lagelonenlanden, maar inmiddels is de scheepvaartindustrie in Nederland nog nooit zo bloeiend geweest. Het gespecialiseerde werk is overgebleven. Ict-budgetten groeien de komende jaren met ten minste twintig procent per jaar. Ik ben blij dat we niet alleen van de Nederlandse arbeidsmarkt afhankelijk zijn.”


Outsourcen

Ton de Vink ziet dagelijks ict-werk naar het buitenland vertrekken. Hij is directeur van ABC Team, een grote detacheerder van ict-professionals en heeft veel contact met bedrijven die werk besluiten te outsourcen. Toch constateert hij hetzelfde als Verschuur en Roelofs, namelijk dat er een tekort aan ict’ers is. “We krijgen momenteel 300 tot 400 aanvragen per week binnen voor ict’ers, net als in 1999. We kunnen de mensen niet meer vinden.”

Ict’ers die hun baan zien verdwijnen zijn dus welkom. De Vink heeft overigens ook advies voor ict-professionals die nog in het proces van outsourcing zitten. “Denk mee over het sociaal plan. Een outsourcingsproject kan zo twee jaar duren. Zorg dat je je in die termijn kunt bekwamen in een specialisme, want daarmee verhoog je je marktwaarde.”

Maar welk specialisme is dan het meest lucratief? De Vink duikt voor Computable in de database van klantverzoeken. Hij constateert veel vraag naar analisten voor ontwikkeltrajecten. “We krijgen op dit moment veel verzoeken voor ERP-systeemanalisten. We kunnen de mensen nu niet vinden. Die vraag zal zeker nog twee tot drie jaar naijlen.”n

Top 10 Favoriete functies

1. ontwikkelaars

2. consultants

3. testers

4. projectmanagers

5. beheerders

6. ontwerpers

7. architecten

8. programmeurs

9. informatieanalisten

10. projectleiders

Top 10 Expertises

1. Java

2. Oracle

3. Itil

4. Unix

5. Microsoft

6. Tmap

7. Aix

8. Websphere

9. Cobol

10. Sql

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-07-07T09:17:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.