Schaarste overtrokken

Geringe salarisstijging ict’ers suggereert voldoende personeelsaanbod

Verschillende onderzoeken stellen dat het ict-salaris minder hard stijgt dan het gemiddelde salaris. Dat maakt het onwaarschijnlijk dat er een enorme schaarste aan ict-professionals is.

Het salaris van de ict’er stijgt minder hard dan het salaris van werknemers in andere sectoren. Het nettosalaris van de ict-manager of professional steeg het afgelopen jaar met 0,4 procent, blijkt uit onderzoek van Ernst & Young. Ook volgens de Eprom Beloningsmonitor van het eerste kwartaal blijkt dat de ict-salarissen toen vergeleken met een kwartaal eerder gemiddeld 0,4 procent zijn gestegen. Het gemiddelde salaris steeg bijna 2 procent. Eprom concludeert daarom het de vaak genoemde schaarste aan ict-professionals niet enorm kan zijn. “Dit is een herhaling van de overtrokken schaarsteberichten van de beroepsgroep. Die hebben tot nu toe altijd geleid tot hogere beloningen. Het uitblijven van beloningsstijgingen in deze beroepsgroep kan betekenen dat de ict het hypen heeft afgeleerd en steviger met beide benen op de grond blijft staan”.

Starters

Ook Judith Bokhorst, consultant bij De Breed & Partners, merkt dat het salaris van automatiseerders minder hard stijgt dan dat van werknemers in andere sectoren. Bokhorst denkt dat de minimale stijging vooral te danken is aan het aantal starters op de markt. “Zij halen het gemiddelde salaris omlaag.” Directrice van de Informatica en Communicatie Academie van de Hogeschool Arnhem Nijmegen Ella Hueting merkt ook dat de mensen niet zijn aan te slepen. “De studenten die willen werken vinden na drie maanden een baan. Vooral hbo’ers die kunnen programmeren zijn gewild”.

Hoofd personeelszaken van Info Support Herman Gerdsen heeft juist het gevoel dat er minder starters zijn dan vier jaar geleden. “De grote ict-bedrijven zijn terughoudend met het aannemen van starters. De markt vraagt ervaring”. Gerdsen wijt de minimale stijging van het ict-salaris aan het feit dat ict-ondernemingen voorzichtiger zijn geworden. “Hopelijk hebben ze wat geleerd van de hype van vier jaar geleden. Bovendien staat de prijs van arbeid onder druk door globalisering. In de lagelonenlanden werken steeds meer ict’ers.”

Hueting wijst er wel op dat dit jaar nog een grote uitstroom van ict’ers zal plaatsvinden. “De mensen die nu afstuderen zijn zo’n vier tot vijf jaar geleden aan een studie begonnen, tijdens de internetboom. Na deze jaren zal het aantal afstudeerders teruglopen tot 50 procent van het huidige aantal.”


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-30T09:17:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.