‘Het is steeds normaler dat er in de ict vrouwen werken’

Gezocht: ict’er (v/v)

In de ict werken weinig vrouwen. Toch zijn ze er wel te vinden. Computable stelt de vrouwen in de ict aan je voor. Deze week Marianne IJff.

Wat doe je?

Mijn huidige functie is project manager. Deze functie voer ik uit binnen Information Services, de ict-organisatie binnen KLM. Voor KLM is ict van groot belang om passagiers en vracht te kunnen vervoeren, het is dan ook een grote it-werkgever in Nederland met 1350 ict’ers. Mijn dagelijkse werkzaamheden bestaan uit het opzetten en managen van ict-projecten, gerelateerd aan het bedrijfsonderdeel Cargo. Dit behelst het maken van een offerte, het organiseren van de resources, de dagelijkse besturing van het project tot het communiceren met de projectboard en andere belanghebbenden, denk aan controlling & accounting.


Hoe ben je er gekomen?

Ik heb na de havo gekozen voor opleiding heao Bedrijfskundige Informatica. Wat mij indertijd met name aansprak was dat de opleiding zichzelf omschreef als een opleiding tot een functie als intermediair tussen business en automatiseerders. Dit sluit nog steeds goed aan bij mijn interesse/competentie in wiskunde, analyse en anderzijds ook communicatie en gedrag van mensen. Mijn stage periode heb ik bij de KLM doorgebracht. Dat beviel en zodoende ben ik in vaste dienst gekomen. Bij de KLM heb ik diverse functies gehad, informatie-analist, hoofd beheer en de laatste vier jaar dan project manager.


Wat is het leukste aan je baan?

De complexiteit van de onderwerpen, de dynamiek van de luchtvaart en het samenwerken met een diversiteit aan skills, karakters en culturen. In mijn projecten is vaak sprake van een deel uitbesteding/samenwerking met ict-teams in het buitenland, hetgeen de nodige creativiteit vergt in de projecten. Het actuele moment van implementatie is met name in de operatie altijd weer een kick: is alles wat het projectteam gedaan heeft goed genoeg om het vrachtproces niet te verstoren of sterker te verbeteren. Als de ‘banden’ en applicaties weer gaan draaien valt er een last van je af en is er een moment voor euforie, in de late of vroege uurtjes van de dag.


Wat merk je als vrouw van de ict als mannenwereld?

In de zestien jaar dat ik meedraai is er wel iets veranderd. Het is steeds normaler dat op allerlei plaatsen in het bedrijf, en dus ook in de ict, vrouwen werken. Had je vroeger het gevoel steeds uit te moeten leggen dat je toch echt de informatie-analist was die een en ander geanalyseerd en ontworpen had, nu wordt dat door de meeste collega’s niet meer ter discussie gesteld. Wel is er af en toe het gevoel geen fouten te mogen maken om blijvend serieus genomen te worden, maar hoe meer ervaring je opdoet, hoe minder dat de kop opsteekt, je bent dan ook beter bestand tegen eventuele kritiek.


Hoe zouden er meer vrouwen in de ict kunnen komen?

Mijn inziens door te communiceren hoe breed het vakgebied is. Het betreft niet alleen functies in hardware, programmeren, waar mannen doorgaans affiniteit mee hebben, maar ook in het organiseren, analyseren en communiceren, ook proceskennis wordt steeds belangrijker. Anderzijds dienen bedrijven ook follow up te geven aan de wens meer vrouwen in de ict te krijgen door deze actief in alle lagen van de organisatie te plaatsen. Mijn indruk is dat toch voornamelijk het mannelijke management niet eens op de gedachte komt een vrouw in aanmerking te laten komen en het makkelijker lijkt om iemand uit het mannen-netwerk te kiezen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-06T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.