‘Ik wist totaal niet wat Cobol-programmeur inhield’

Gezocht: ict’er (v/v)

In de ict werken weinig vrouwen. Toch zijn ze er wel te vinden. Computable stelt vrouwen in de ict aan je voor. Deze week Dorien van der Burg.

Wat doe je?

Ik werk als senior informatieanalist bij Delta Lloyd en OHRA Zorgverzekeringen. Ik voer vooronderzoeken uit en ik zit vaak in grote projecten voor het analyseren van de informatiebehoefte.


Hoe ben je er gekomen?

Na mijn VWO zocht ik een baan met opleidingsmogelijkheden. Heel toevallig stuitte ik op een advertentie van Philips Data Systems Nederland waar zij VWO’ers met wiskunde in het pakket opriepen om een test te doen, voor de opleiding tot Cobol-programmeur. Ik wist totaal niet wat dat inhield. De opleiding van 3 maanden maakte ons klaar om een verkoopsysteem voor kleine bedrijfjes aan te passen en te implementeren. Na drie jaar bij Philips te hebben gewerkt ben ik in 1981 bij mijn huidige werkgever begonnen als programmeur. Ik heb net mijn 25-jarige jubileum gevierd. Bij mijn huidige werkgever volgde het meest voor de hand liggend carrièrepad voor die tijd: programmeur, systeemanalist, systeemontwerper, informatieanalist, senior informatieanalist, met alle bijbehorende opleidingen.


Wat is het leukste aan je baan?

Ik houd erg van het analysewerk: grote knelpunten uiteenrafelen en energie in de oplossing stoppen. Hierbij komt mijn creativiteit goed van pas. Elke opdracht is weer anders, en moet vaak ook weer anders aangepakt worden, waardoor het werk heel afwisselend is.

Ik werk graag met anderen samen, en het fijne van mijn baan is dat je vaak in teamverband en projecten werkt.


Wat merk je als vrouw van de ict als mannenwereld?

28 jaar geleden was ik een bezienswaardigheid; ik kreeg zowel positieve als negatieve aandacht. Sommige mannelijke collega’s gaven mij extra aandacht en hulp, en andere vonden dat ik een baan ‘inpikte’ van een kostwinnaar. ‘Het enige recht van de vrouw is het aanrecht’ kreeg ik wel eens naar mijn hoofd geslingerd. Ook was er een collega die tegen mij zei dat hij niet met vrouwen kon samenwerken. Toch kregen we samen een klus en na een aantal weken zei hij mij dat het hem wel was meegevallen.

Maar de tijden zijn gelukkig wel veranderd. Mijn mannelijke collega’s werken graag met mij samen. Vrouwen bezitten andere kwaliteiten dan mannen, dat is gewoon zo. Vrouwen vertonen geen haantjesgedrag en dat wordt zeer gewaardeerd. Verder hebben zij wat extra sociale vaardigheden: het kaartje naar de zieke collega, het bloemetje bij die extra prestatie, de verjaardagen in de gaten houden en praatpaal zijn voor (privé-) problemen.


Hoe kunnen er meer vrouwen in de ict komen?

Hiervoor ga ik uit van mijn eigen wensen: voor mij is het erg belangrijk om parttime te mogen werken, ik kan thuis werken en ik heb zeer variabele werktijden. Toen ik twaalf jaar geleden kinderen kreeg kon ik tijdelijk nog wat korter werken.

De ict is niet erg sexy, het imago is nog steeds dat het allemaal erg technisch is. In de ict zijn er ook richtingen waar communicatievaardigheden belangrijk zijn. Ik denk dat vrouwen zich daar vaak meer in thuis voelen. Het imago van de ict kan wat dat betreft wel verbeteren. Gelukkig hebben mijn dochter en haar vriendinnetjes mij als voorbeeld.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-24T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.