Hoe kleed je je representatief?

Goed gestyled naar een sollicitatiegesprek

Hoe zorg je ervoor dat je een goede indruk maakt tijdens het eerste sollicitatiegesprek? Allereerst door je representatief te kleden. Imagoconsultant Sandra Dierx van ABPS beoordeelde de kleding van drie ict´ers op een sollicitatiegesprek.

Sydney Veffer (25)

Een goede eerste indruk maken is belangrijk. Binnen dertig seconden vormt de ander een beeld van je, waarvan 55 procent puur op uiterlijk gebaseerd is. 38 procent gaat overigens naar lichaamstaal en de overige 7 procent naar stemgeluid. Als je jezelf bij de eerste ontmoeting niet optimaal presenteert, zijn er vervolgens gemiddeld zeven ontmoetingen nodig om het beeld dat de ander van je heeft te veranderen.
Tijdens een sollicitatiegesprek krijg je echter slechts één kans. Juist daarom is goede styling van groot belang. Deze drie sollicitanten kregen advies van imagoconsultant Dierx.

Dierx: "Het eerste dat opvalt, is dat Sydney geen jasje draagt. Het is afhankelijk van het bedrijf en de functie waarnaar je solliciteert, maar voor ict'ers is het altijd raadzaam een jasje te dragen. Als het een formeel bedrijf betreft moet je op safe spelen."

"Sydneys das zit goed. Deze hoort tot op de bovenkant van de riem te vallen. Niet korter en zeker niet langer. Let daar dus op, wanneer je een das knoopt."

"Als Sydney rechtop staat, valt zijn broek tot waar de zool van de schoen begint. Aan de voorkant zit één knik in de broek. Dat is precies zoals het hoort. "

"De schoenen zijn echter niet geschikt. Door het materiaal hebben ze geen zakelijke uitstraling. Suède is te casual. Bovendien kunnen ze makkelijk vies worden. En je wilt natuurlijk niet met vieze schoenen op een sollicitatiegesprek verschijnen. De discussie of bruine schoenen onder een zakelijk pak passen, wordt al jaren gevoerd."

"Inmiddels is het geaccepteerd, op voorwaarde dat het geen lichtbruine schoenen zijn. Rubberen zolen zijn overigens helemaal uit den boze. Waag jij je aan bruine schoenen, draag dan ook een bruine riem in diezelfde kleur. En als je het helemaal goed wilt doen, draag je er ook nog een bruin horlogebandje bij."

"Sydney is een warm type. Tinten met een gele ondertoon staan hem goed. Denk aan bruin, en terracotta. Mijn advies is dat hij een mooie das in een dergelijke kleur draagt, om optimaal uit de verf te komen."

Carin van Geitebeek (29)

Dierx: "Op het eerste gezicht ziet Carin er erg goed uit. Vrouwen dragen steeds vaker een broekpak, want een mantelpakje hoeft al lang niet meer persé. Maar als je beter kijkt, zie je dat Carin haar jasje te groot is. Dat is te zien aan de mouwen, maar ook bij haar taille. Het ziet er rommelig uit, doordat het jasje te los om haar lijf hangt. Ik raad alle dames aan een taille te tonen. Ook al heb je maat 46. Je kunt een taille creëren door een getailleerd jasje te dragen. Heb je een rond figuur? Knoop dan het jasje altijd dicht. Dat oogt slanker en het komt krachtiger over."

"Ook qua kleur kan het beter bij Carin. Ze is een zogenaamd ‘diep type' met haar donkere ogen en haar. Diepe, intense kleuren zoals zwart, paars en rood passen het best bij haar. Maar ook wit is een goede keuze. Diepe types zijn op hun mooist met veel contrasten en sterke kleuren. Lichte kleuren als roze, lichtblauw, lila en lichtgrijs zwakken haar af. Zo verliest ze haar kracht."

"Op een sollicitatiegesprek is het belangrijk je als een sterke, vastberaden en betrouwbare werknemer te presenteren. Met de juiste kleuren kom je dan al een heel eind. En als Carin toch graag roze draagt, kan ze dit bijvoorbeeld wel met zwart combineren."

"Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld antraciet of donkerbruin. Als Carin deze kleuren liever draagt dan zwart, moet ze die combineren met een krachtige, diepe kleur die bij haar past."

Jan van Beurden (45)

Dierx: "Hoewel Jan al 23 jaar niet meer gesolliciteerd heeft, is hij erg goed gekleed, stijlvol en zakelijk. Hij komt betrouwbaar over, iets waar je altijd voor moet zorgen als je naar een sollicitatiegesprek gaat. Er is echter nog ruimte voor verbetering bij Jan. Blauwtinten staan hem beter. Hij is een zogenaamd koel type en dus mooi met kleuren als blauw, paars, fuchsia en grijs. Het kostuum is prima, maar hij zou zichzelf mooier en krachtiger kunnen presenteren door het pak te combineren met een overhemd en stropdas in die koele kleuren. Zo komen zijn ogen beter naar voren en zal hij dus sneller een goede indruk achter laten."

"Het overhemd komt een stukje onder de mouw uit. Dat is perfect, want het moet er altijd een centimeter onderuit komen. Een overhemd met korte mouwen dragen is dan ook uit den boze."

"Jan draagt gelukkig ook de goede kleur sokken. Die horen ofwel de kleur van de schoenen te hebben, ofwel de kleur van de pantalon. Zorg er ook altijd voor dat de sokken lang genoeg zijn. Als je met gekruiste benen zit, willen we geen stuk bloot been zien, want dat leidt af. Dat zou net zo erg zijn als een dame met een te diep decolleté. Kleed je dus mooi, maar ingetogen. Ook te veel of te opvallende accessoires, zoals een riem met print, kunnen de aandacht afleiden. Terwijl het natuurlijk van uiterst belang is dat de interviewer zich enkel en alleen focust op jouw verhaal."

[Beeld: Elsbeth Struyk van Bergen]

Tips

Kies voor veilig bij het uitzoeken van je kleding voor een eerste sollicitatiegesprek. Vraag naar de kledingcode van het bedrijf. En onderzoek wat het imago is van de functie waarnaar je solliciteert. Ga niet underdressed, maar ook zeker niet overdressed. Als je de baan eenmaal hebt, kun je het eventueel iets versoepelen, mits je je houdt aan de kledingcode. Deze regels gelden echter altijd op een sollicitatiegesprek:

Mannen:
Draag een pak
Geen gimmick print
Geen witte sokken

Vrouwen:
Geen jeans
Geen leer
Draag je een rokje tot boven de knie, dan geen laarzen
Geen open schoenen
Geen te open decolleté
Niet te veel accessoires
Niet te veel make-up
Geen linnen, want dat kreukt snel
Creëer een taille

Kleurtypes

Dierx: "Ik onderscheid zes kleurtypes: licht, koel, hard, diep, warm en mat. Het is echter erg lastig bij jezelf te herkennen welk kleurtype je bent. Dat is namelijk niet alleen gebaseerd op uiterlijke kenmerken, maar ook op persoonlijkheid. Bovendien moet je vaak eerst zien wat een andere kleur met je doet om dat inzicht te krijgen. Als je geen vergelijkingsmateriaal hebt, is het moeilijk om dit zelf in te schatten."
ABPS, het Personal Styling bedrijf waaraan Dierx verbonden is, geeft workshops en consults aan zowel individuen als groepen. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Angelique Broers van Personal Styling: www.abps.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-01-09T15:28:00.000Z Loes Evers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.