‘ICT is echt niet vrouwonvriendelijk’

Gezocht ict’er (v/v)

In de ict werken weinig vrouwen. Toch zijn ze er wel te vinden. Computable stelt vrouwen in de ict aan je voor. Deze week Carin van Geijtenbeek.

Welke functie heb je?

Sinds september 2006 werk ik als junior consultant bij Avanade. Avanade is een bedrijf dat zich volledig op Microsoft-technologie richt, het is een joint venture van Microsoft en Accenture. Ik werk bij Application Management, waar we het beheer uitvoeren van bestaande applicaties. Dit betreft veelal afgeronde Avanade-projecten. De werkzaamheden zijn heel divers; zo implementeren we nieuwe functies in applicaties en verhelpen we problemen. Daarbij hoort uiteraard het contact met de klant. De meeste collega’s van de afdeling werken op verschillende accounts, maar zelf heb ik één account waar ik me volledig op richt. Daarnaast krijg ik de gelegenheid om een dag in de week trainingen te volgen op het gebied van .NET-ontwikkeling, omdat ik geen concrete programmeerachtergrond heb.


Hoe ben je er gekomen?

Enkele jaren geleden ben ik wegens persoonlijke omstandigheden gestopt met mijn opleiding Medische Informatiekunde aan de UvA. Ik kon een leuke baan krijgen als helpdeskadviseur op het hoofdkantoor van het telecombedrijf waar ik tijdens mijn studie al parttime werkte. Vanuit mijn ervaring als winkelmedewerker heb ik toen de specificaties opgesteld waaraan een helpdeskapplicatie zou moeten voldoen om de winkels zo goed mogelijk te ondersteunen. Tegelijkertijd hield ik me bezig met die ondersteuning op het gebied van logistieke vragen (‘Wanneer krijgen we de nieuwe Nokia in de winkel?’) en managementinformatie (‘Zijn er in mijn regio minder Sony Ericssons verkocht dan landelijk?’). Ik had het daar prima naar mijn zin, maar na een jaar kreeg ik toch spijt dat ik mijn opleiding niet had afgerond.

Ik ben toen alsnog begonnen aan een afstudeerstage, gecombineerd met mijn oude bijbaan in de telecomwinkel. Dat laatste was hard nodig, want ik had intussen wel een eigen huisje met een hypotheek. Na tien maanden was ik afgestudeerd en kon ik een baan zoeken. Mijn opleiding richtte zich op het snijvlak tussen de geneeskunde en informatica, en dan voornamelijk de informatiesystemen in de gezondheidszorg. Avanade bleek de Microsoft Healthcare award ‘System Integrator of the Year’ te hebben gewonnen. Ik wilde graag leren programmeren om meer te weten te komen over de technische aspecten van informatiesystemen. Dat laatste kan bij veel bedrijven, heb ik gemerkt aan de hoeveelheid uitnodigingen voor sollicitaties die ik kreeg, maar Avanade trok me toch het meeste aan vanwege de projecten in ziekenhuizen.


Wat is het leukste aan je baan?

Het leukste vind ik de sfeer die binnen het bedrijf heerst en de mogelijkheden die geboden worden. Ik heb in korte tijd al veel geleerd doordat ik vanaf het begin al onder begeleiding van collega’s op een account werd gezet.

Bij Application Management werken we met een gezellig groepje mensen. Bijna elke week gaan we vrijdagmiddag borrelen. Ook tijdens werktijd is het gezellig, al wordt er hard gewerkt en zijn de werkdagen soms lang. Ik zou het niet lang volhouden in een bedrijf waar iedereen om stipt 17.00 uur de computer uitzet.


Wat merk je als vrouw van de ict als mannenwereld?

Uiteraard dat de meeste collega’s mannen zijn. Maar dat vind ik geen probleem, ik ben het wel gewend. Ik beschouw mezelf niet als uitzondering omdat ik vrouw ben en verwacht ook geen speciale behandeling. Wat ik zelf als een voordeel van werken met mannen beschouw is het feit dat mannen over het algemeen directer zijn in de communicatie dan vrouwen, mannen zeggen waar het op staat.


Hoe kunnen er meer vrouwen in de ict komen?

Dit vind ik een lastige vraag. Vrouwen moeten het namelijk wel willen en daar schuilt volgens mij het probleem. De ict is echt niet vrouwonvriendelijk, het is meer dat vrouwen over het algemeen gewoon minder interesse hebben in computers en techniek. Dat is geen schande, er zijn ook branches waar mannen ondervertegenwoordigd zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-03-16T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.