Ook de starter is tegenwoordig schaars

Bedrijven willen liever een starter

Starters zijn een frisse wind in de organisatie en tegelijkertijd een forse kostenpost. En inmiddels zijn ze dus al net zo schaars als de ervaren ict’er.

Schoolverlaters kunnen hun hart ophalen, als we Daan Apon mogen geloven. "De hele ict-markt zoekt jong talent, ze zijn schaars en niet noodzakelijkerwijs makkelijker te vinden dan ervaren ict'ers", zegt de manager young professional recruitment bij Getronics PinkRoccade. Zijn organisatie zoekt dit jaar zo'n tweehonderd starters op een totaal van vijftienhonderd nieuwe medewerkers (bij heel Getronics PinkRoccade werken een kleine tienduizend mensen). Een kwart van die starters heeft geen relevante vooropleiding genoten, maar krijgt alle bijscholing in huis.

In totaal vormen starters dus ongeveer 10 tot 15 procent van de instroom. Ze hebben dan ook een belangrijke meerwaarde, stelt Apon. Hij roemt met name de vrijzinnigheid van starters. "Starters denken niet vanuit routine, ze zijn daardoor in staat om out-of-the-box te denken. En geen zee is ze te hoog, ze willen de hele wereld veroveren. Die onbevangenheid geeft een bepaald elan aan onze organisatie. Ik werk zelf graag met jonge mensen."

Buddy

Ook Ewout Lap, recruitment-marketeer bij de middelgrote software-ontwikkelaar Finalist, is enthousiast over de starters-mentaliteit. "Het voordeel van starters is dat ze heel gedreven zijn. Die gedrevenheid en ambitie draagt bij aan onze cultuur. We koppelen jonge medewerkers gelijk aan een buddy. Dat doet de sfeer in onze organisatie goed."

Finalist - momenteel 70 medewerkers - zoekt dit jaar vijf starters, veertien mediors en vijf seniors. Anderhalf jaar terug voerden ze daarvoor een uitgebreide campagne (‘Mag ik je baas zijn?') en volgende maand lanceren ze hun nieuwe campagne.

Lap: "Meer mag ik er nog niet over zeggen." Finalist zoekt dus net zo goed juniors als mediors of seniors. "Klanten vragen van ons bepaalde expertise, maar niet iedereen heeft een senior, met dito prijskaartje, nodig. Het is voor ons dus belangrijk dat we het hele scala kunnen aanbieden." Ook voor Apon weegt die spreiding mee, maar dan op een andere manier. "Je moet een goede personeelsopbouw hebben. Als je vergrijzing wilt voorkomen, zul je aan de onderkant moeten verjongen."

Collegebankjes

Toch zijn Apon en Lap niet alleen maar positief over de startende ict'er. Ook al heb je als starter na vier jaar hbo of universiteit het idee heel wat geleerd te hebben, toch zijn starters zelden tot nooit gelijk inzetbaar. Lap: "Het duurt een jaar voordat een starter zelfstandig kan werken. Wel draait hij bij ons vanaf dag één mee in een team en krijgt hij steeds meer verantwoordelijkheid."

Apon: "Starters inwerken vergt veel tijd als je het goed wilt doen. Dus kun je er niet te veel van aannemen." Het eerste half jaar dat een starter bij Getronics PinkRoccade in dienst komt, is hij ongeveer de helft van zijn tijd in de collegebankjes te vinden. Bovendien krijgt iedere starter een eigen coach, een ervaren ict'er, die daar zeker een halve dag in de week aan kwijt is. "Starters willen vaak heel snel heel veel, maar groei kost nu eenmaal tijd", merkt Apon op.

Werk creëren

Bij Finalist is dat al niet anders. Lap: "Mediors of seniors die een junior begeleiden zijn daaraan gemiddeld vijf tot tien uur in de week kwijt, tijd die ze dus niet declarabel zijn. We stoppen bovendien veel energie in een starter. Als die vervolgens binnen een jaar vertrekt, is dat een desinvestering voor ons. Maar goed," vervolgt hij, "het is dan ook de uitdaging voor onze human resources-afdeling om medewerkers aan ons te binden. En dat lukt ze ook, want we zijn een heel leuk bedrijf. We bieden meteen een vast contract aan, dertig vakantiedagen per jaar en ..." Eh, ja bedankt Ewout.

Apon vertelt over hoe bij Getronics PinkRoccade ook alle starters welkom zijn en geweldige arbeidsvoorwaarden kunnen verwachten. "Echte starters kunnen we lastiger bij een klant detacheren. Klanten en projectleiders hebben liever een ervaren kracht. Soms moet je dus werk voor ze creëren." En toch wegen de voordelen klaarblijkelijk ruimschoots op tegen de nadelen, want hoe kan het anders dat ze zo moeilijk te vinden zijn?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-10T14:16:00.000Z Paulien Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.