Procesontwerper Anita Sprang: van IBM naar UWV

'Ik bijt me vast in een proces'

Anita van Sprang werkt bij uitkeringsinstantie UWV. Na lange tijd bij IBM gewerkt te hebben, heeft ze nu sinds ruim een half jaar een baan als procesontwerper.

Je bent procesontwerper. Wat doe je dan?
Ik kijk welke wijzigingen in het proces nodig zijn om aanpassingen in de informatievoorziening te kunnen doen. Dat is belangrijk, omdat UWV een erg informatiegerichte instelling is.

Hoe ben je aan je baan gekomen?
Ik heb tien jaar bij IBM gewerkt, waar ik me bezighield met logistieke functies. Bij alle functies heb ik het optimaliseren van processen en systemen een rol laten spelen. Toen ik mijn ei daar niet meer kwijt kon, heb ik een jaar vrijaf genomen en kon ik nadenken over wat ik wilde in mijn werk. Een familielid attendeerde me op UWV als bedrijf waar veel uitdagingen liggen. De functie van procesontwerper bleek bij mij te passen. Daarom werk ik nu sinds januari bij UWV.

Wat is er leuk aan?
Ik mag me vastbijten in een proces dat niet goed loopt of dat door gewijzigde wetgeving aangepast moet worden. Ik onderzoek welke informatie ik nodig heb om veranderingen te kunnen doorvoeren en werk dat uit. Verder heb ik veel afwisseling in mijn werk, doordat ik steeds met andere projecten bezig ben. Ik vind het ook prettig dat er een duidelijke opbouw en afronding aan elk project zit. Bovendien is UWV een flexibele werkgever.

Zijn er ook minder leuke dingen?
UWV is bezig met een herinrichting. Business Services, waaronder ik val, is een nieuwe unit, waarbij nog niet alles is opgezet. Met sommige zaken moet je voor jezelf bedenken wat op een later moment van je gevraagd zal worden. Dat is een leuke uitdaging, maar toch wel eens lastig. Nog niet alles is even goed georganiseerd. Ik denk dat er een plan van aanpak moet worden opgesteld, maar hoe de rest van de organisatie daarover denkt, weet ik niet. Gelukkig gaat het wel steeds beter en komt er meer structuur.

De ict-branche is over het algemeen een mannenwereld. Hoe is dat bij jou?
Het valt hier eigenlijk wel mee. Er werken hier steeds meer vrouwen, ook in hogere functies binnen het bedrijf.

Aan wat voor projecten werk je zoal?
Mijn eerste project was het uitvoeren van een informatieanalyse voor een wetswijziging over mensen die verlof genomen hebben in de periode waarover een uitkering wordt berekend. Door die verandering in regelgeving moesten wij ons proces en systeem aanpassen.
Op dit moment zijn we bezig met het controleren of de polisadministratie volledig en betrouwbaar is. Om dat helder te krijgen, vergelijken aangewezen regiokantoren loonstroken en de inhoud van de polisadministratie met elkaar. Naar aanleiding daarvan doen we een informatieanalyse als in het proces of systeem iets aangepast moet worden.

Waarom ben je een goede procesontwerper?
Ik weet me de materie snel eigen te maken. Daardoor kan ik snel de benodigde informatie verkrijgen en een procesaanpassing uitwerken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-26T17:16:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.