Nieuwe studie door populariteit SOA

De populariteit van Service Oriented Architecture vraagt om een nieuwe opleiding, vinden ze bij Brunel ICT. Samen met Saxion Hogeschool gaat de detacheerder studenten die net hun hbo-diploma behaald hebben een masteropleiding bieden die daarop inspeelt.

Detacheringsbureau Brunel ICT heeft samen met Saxion Hogeschool de masteropleiding Business Information Adminstrator opgezet. De studie is bedoeld voor hbo-afgestudeerden. Functioneel beheerders in opleiding kunnen na drie weken theorie een traineeship volgen bij opdrachtgevers van Brunel ICT.
De opleiding moet inspelen op ontwikkelingen binnen de ict, zoals de populairiteit van Service Oriented Architecture (SOA) en het gebruik van internetdiensten als Google, Hyves en YouTube. Volgens Brunel leiden deze veranderingen ‘tot een stormachtige groei in de vraag naar specialisten die een brug kunnen slaan tussen de zakenwereld en de ict'.
De eerste studenten beginnen op maandag 5 mei aan de nieuwe studie.

Werknemer heeft taalproblemen

Werknemers met een hbo- of universitair diploma zouden hun kennis van het Nederlands moeten bijspijkeren. Hoewel ze zichzelf ‘hoogopgeleid' mogen noemen, valt er op taalgebied nog wat te leren.
Steeds meer hoogopgeleide autochtone werknemers ondervinden problemen op hun werk omdat ze moeite hebben met de Nederlandse taal. De aanmeldingen voor talencursussen zijn de afgelopen drie jaar sterk gestegen onder deze groep. Dat concludeert Harald Kruithof van ITA Talencentrum.
Kruithof onderscheidt problemen op drie niveaus; ten eerste hebben veel werknemers een beperkte woordenschat en een taalarmoede. Daarnaast beheersen ze de grammatica niet goed, waardoor het nogal eens misgaat met de d's en de t's. Ook het verschil tussen ‘hen' en ‘hun' is moeilijk. "Het derde is het meest abstracte niveau, en dat houdt in dat mensen geen betoog kunnen opbouwen", zegt Kruithof.
Vooral de gebrekkige kennis van de grammatica en het onvermogen om een betoog te schrijven zouden als een probleem ervaren worden. Niet iedereen erkent direct moeite te hebben met de taal. Kruithof: "Veel mensen steken hun kop in het zand, maar zij komen de problemen vroeger of later wel tegen."
Wie zijn talenkennis weer tot acceptabele hoogte wil opschroeven, zou moeten rekenen op twintig tot dertig uur studie.

ICT'er minder naïef in baankeuze

Ict'ers die op sollicitatiegesprek gaan, laten zich minder snel dan een paar jaar geleden verleiden door het vooruitzicht van een leaseauto of een dure laptop van de baas. Vooral de mogelijkheid tot het volgen van opleidingen is voor de werkzoekende ict'er belangrijk.
Dat zegt Bas Westland, directeur van werving- en selectiebureau epeople. Volgens Westland hebben de nieuwe wensen van ict'ers die een baan zoeken te maken met de economische dip van een paar jaar geleden. "Ict'ers weten ondertussen wel dat het aannemen van een baan geen garantie is voor vastigheid", aldus Westland. "Ze zijn daarin een stuk minder naïef geworden."
Door het leerproces waar Westland het over heeft, zou de ict'er meer dan voorheen rekening houden met zijn marktwaarde. Was een paar jaar geleden de leaseauto een reden om bij een bedrijf te gaan werken, tegenwoordig willen werkzoekende liever dat de baas ze een opleiding biedt om bijvoorbeeld een Prince2- of een Itil-certificaat te behalen.
Volgens Westland kunnen ook grote werkgevers minder zekerheid bieden dan vroeger. "Ict'ers weten daardoor dat ze niet te veel op hun baas moeten rekenen, maar aan zichzelf moeten werken", aldus Westland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-28T14:02:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.