Zelfs die droombaan is tijdelijk

Een baan die bij je past, interessant is en ook nog eens aardig verdient. De bezoekers van Appoints Droombaandag zien het wel zitten. ‘Ict'ers willen vooral inhoud'.

Diana uit Kudelstaart, denkt aan een carrièreswitch. Ze wil misschien iets met computers. "Ik ben grondstewardess, maar ik ken het kunstje nu wel. Ik ga er van uit dat ik nog wel twintig jaar moet werken. Waar ik nu zit, kan ik niet doorgroeien", legt ze uit. Om er achter te komen wat ze precies wil en kan, neemt Diana deel aan de Droombaandag van arbeidsbemiddelingsbureau Appoint.

Eén voor één komen de deelnemers binnenwaaien. Tegen de wind in banen werkzoekenden hun weg richting het laatste gebouw op de Silodam in Amsterdam. Een groot bord met daarop de tekst ‘Droombaandag' geeft aan waar ze heen moeten. Met een fantastisch uitzicht over het IJ gaan de deelnemers op zoek naar hun droombaan.

Uniek

Het is een divers gezelschap. Naast starters zijn er ook veertigers die op zoek zijn naar een nieuwe baan. Aan het begin van de middag staan de deelnemers nog wat schuchter naar elkaar te kijken. Af en toe wordt een praatje gemaakt, maar de meeste aanwezigen pakken eerst maar eens wat te drinken van de tafel vol met fruit, frisdrank, koffie en thee. Als het officiële programma begint, haast iedereen zich naar een stoel op de achterste rij.

Na een voorzichtig begin, komt de interactie tussen sprekers en luisteraars steeds meer op gang. Wie voelt zich uniek?", vraagt André Blom de deelnemers. Drie vingers gaan de lucht in. Hij staat rustig voor de ‘klas' en stelt de deelnemers vragen om ze te laten zien hoe ze kunnen uitzoeken of een baan bij ze past. Maar zelfs een droombaan is iets tijdelijks, zegt Blom. "Je denkt toch niet echt dat je van je achttiende tot en met je vijfenzestigste dezelfde baan kunt hebben en het nog steeds een droombaan vindt?", vraagt hij.

Autonomie

Na André Blom geeft Huub van Zwieten de deelnemers mee hoe zij hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten door persoonlijke marketing. Arbeidspsychologe Martine Laudy voert persoonlijke gesprekken met de deelnemers. "Bij ict'ers valt mij altijd op dat veel vrijheid en autonomie belangrijk voor ze is. Vaak zijn het introverte mensen, die vakinhoudelijk georiënteerd zijn. Het zijn minder zakelijke of dominante leiderschapstypes. Het gaat echt om de inhoud", vertelt zij.

Er zijn deze in Droombaandag echter weinig ict'ers onder de bezoekers. "Dat is jammer, want techniek heeft de toekomst en communicatie is wereldwijd van onschatbare betekenis", zegt Lonneke Witteveen van Appoint. "Maar er is geen peil op te trekken. De ene keer kregen we heel veel aanmeldingen uit de hoek van marketing en communicatie en de volgende keer zit de hele zaal vol met ict'ers."

Om half zes begint de borrel. Er wordt veel nagepraat. "Wat vond jij ervan, ben jij verder gekomen?" De deelnemers praten enthousiast met elkaar en wisselen gegevens uit. En, is Diana verder gekomen? "Ik weet nog steeds niet naar welke baan ik precies moet zoeken. Je in een middag natuurlijk ook niet welke baan precies bij je past en bij wat je kan. Ik had gehoopt een beter beeld te krijgen van de functie-inhoud van bepaalde banen." Toch vindt ze de dag erg nuttig. "Je moet met kleine dingen beginnen en de eerste stap is gezet." Voordat Diana het pand verlaat, vraagt ze nog om een trainingsgids. En dan kan ze net als de rest van de deelnemers met de wind in de rug naar huis.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-08T10:21:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.