CEO softwarebedrijf Quintiq is Entrepeneur of the Year

Ondernemer tegen wil en dank

Victor Allis, chief executive officer van het Nederlandse softwarebedrijf Quintiq is uitgeroepen tot Accelerating Entrepeneur of the Year 2008. En dat terwijl het ondernemerschap hem niet altijd aantrok. 'Het bedrijf waarvoor we werkten, wilde ons product niet ontwikkelen. Toen hebben we het zelf maar gedaan.'

De Entrepreneur of the Year-titel is een ondernemersprijs, die jaarlijks in ruim veertig landen wordt uitgereikt. Ernst & Young organiseert het programma om succesvol ondernemerschap te stimuleren en te belonen. Victor Allis, CEO van Quintiq kreeg uit handen van minster-president Balkenende de prijs voor Accelerating Entrepeneur of the Year 2008.

Na een aantal voorrondes, stond een select aantal ondernemers in de finale. "De jury wil alles weten over je ondernemersvisie, strategie, maar ook over persoonlijke zaken. Bijvoorbeeld of ik 24/7 met mijn bedrijf bezig ben. Dat is niet zo. Ik kan wel een week op vakantie gaan en een paar uur met mijn vrouw en kinderen in het zwembad zijn. Maar terug op de tuinstoel, check ik mijn mail. Ik ben er dus niet iedere minuut van de dag mee bezig, maar wel iedere dag", vertelt Allis.

Puzzel

Dat hij ondernemer zou worden, stond niet altijd vast. Na zijn studie Informatica promoveerde Allis en gaf hij als universitair docent les aan de VU in Amsterdam. Maar aan de universiteit ging het hem niet snel genoeg. Hij stapte over naar een dochterbedrijf van CapGemini, waar hij als consultant werkte. Toen hij daar met een team van vijf man aandrong op de ontwikkeling van een standaardplanningsproduct voor een project bij een klant, kreeg hij twee keer 'nee' te horen. "Wij wilden de puzzel oplossen voor onze klant, niet de eigenaar van een stuk software worden. Maar toen het bedrijf waar wij voor werkten het product niet wilde ontwikkelen, hebben we met ons team besloten het zelf te doen. Eigenlijk werden wij dus ondernemers tegen wil en dank."

Dat markeert de start van Quintiq Holding, leverancier van planningsoftware. "Ik was de oudste van de vijf, dus werd automatisch de aanvoerder. Een aantal jaar geleden is er nog een zesde eigenaar bijgekomen. Tot nu toe zijn we alle jaren winstgevend geweest. We hebben alle vijf 5000 euro ingelegd en naast het ontwikkelen van de software hebben we onszelf twee jaar lang gedetacheerd. Ik heb het gevoel dat de jury deze ouderwetse manier van ondernemerschap wel kon waarderen. We nemen wel risico's, maar altijd vanuit een solide basis."

Bevestiging

Hoewel Ernst & Young de prijs uitreikt aan de ondernemer, vindt Allis het juist een prijs voor het hele bedrijf. "Binnen Quintiq is het enthousiasme onder de werknemers erg groot. Het is een bewijs dat we iets goed doen. We krijgen veel reacties, ook van klanten. Zeker voor internationale klanten geeft de prijs nog een extra bevestiging dat ze een goede keuze hebben gemaakt door voor Quintiq te kiezen."

Maar het is zeker niet zo dat de prijs een eindpunt betekent. Allis: "Het markeert de start voor verdere internationalisering. Wij hebben een vijfjarenplan opgesteld. In 2012 of 2013 willen wij op  honderdmiljoen euro omzet zitten. Een prijs is natuurlijk nooit het doel. Het doel is een prachtig bedrijf op te bouwen en een goed werkklimaat te scheppen voor werknemers. Als dat steeds zo is, ben ik blij."

Entrepeneur of the Year 2009

Denkt u zelf in aanmerking te komen voor deze prijs? De inschrijving voor Entrepeneur of the Year 2009 is ondertussen geopend. Inschrijven kan tot eind maart 2009. De jury staat onder leiding van Universiteit Nyenrode. Onder de juryleden bevinden zich voormalig winnaars, vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken, vertegenwoordigers van de media, bestuurders uit het bedrijfsleven en andere deskundigen.

De jury beoordeelde de genomineerden op basis van de criteria ondernemersgeest, innovatie, persoonlijke integriteit en invloed, financiële prestaties, strategische richting, nationale en internationale impact.

Naast de Accelerating Entrepeneur of the Year, zijn er ook prijzen voor multinationals en opkomende bedrijven. In de categorie Master Entrepeneur of the Year, voor bedrijven met een omzet van drie- tot vierhonderd miljoen, is Ronald de Waal van We International tot winnaar van 2008 uitgeroepen. In de categorie Emerging Entrepeneur of the Year ging Mark Wegh van Porsche Centrum Gelderland er met de prijs vandoor.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-16T11:10:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.