'Brommers en netwerken lijken op elkaar'

Remco Nijkamp (40) is ict-consultant bij Qwise. Vanuit de techniek groeide hij het consultancyvak in. Ook in zijn rol als adviseur vormt techniek altijd de basis voor wat hij doet.

Hoe is je carrière begonnen?
"Ik heb werktuigbouwkunde gestudeerd, dus kom uit de technische hoek. Ik heb altijd belangstelling voor techniek gehad. Vanaf mijn twaalfde was ik al bezig met brommers. En eigenlijk is er niet zoveel verschil tussen het opvoeren van brommers of netwerken.

Hoe ben je aan je kennis gekomen?
Rond 1990 werkte ik als eindgebruiker met het programma AutoCAD. Uit interesse heb ik me daarin verdiept. Vervolgens ging ik bij het bedrijf, waar ik als constructeur werkte, het netwerk beheren. Zo ben ik de ict ingerold. Ondertussen ben ik wel bijgeschoold. Ik heb zo'n veertig certificaten gehaald, waaronder de hoogste Microsoft- en Citrix-certificeringen op zowel technisch- als op trainergebied.

Welke vaardigheden heb je nodig als consultant?
Ik werk via Qwise om de week als trainer en consultant, ik heb eigenlijk twee parttime banen. Sociale vaardigheden zijn heel belangrijk in het werk van een consultant. Dat wordt vaak onderschat. Je zult toch uit je woorden moeten komen als je een presentatie geeft aan de directie van een groot bedrijf. Je moet vertrouwen wekken en senioriteit uitstralen. Het is handig als ze dan zien ‘hé, hij draagt schone kleren, sopt niet met zijn koekje in de thee en schrijft leesbare rapportjes'.

Draait het om techniek of om communicatie?
Ik merk in mijn werk vaak dat er een groot verschil is tussen alfa en bèta-mensen. Ik vorm vaak de brug die de kloof tussen deze mensen moet overbruggen. Maar het is niet altijd even makkelijk om uit te leggen hoe iets werkt. Je hebt een technische knobbel of niet. Ik merk dat ik altijd meer vanuit de techniek werk en denk, dan vanuit commercieel of strategisch oogpunt. Die punten zijn ook belangrijk, maar de basis blijft voor mij altijd de techniek."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-05T15:02:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.